Închide

Preselecție pentru locuri gratuite la „școala alternativă de IT” din Cluj

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 14, 2016 0 851

Inițiatorii școlii alternative de IT de la Cluj organizează preselecție pentru ediția organizată pentru al treilea an la rând în sediul din oraș, anunță reprezentanții Academy+Plus. Majoritatea candidaților de până acum sunt studenți care vor să facă Academia în paralel cu facultatea și vin din mai multe județe ale țării. Printre cei care au venit să învețe să fie programatori în cel mai popular domeniu al momentului la Cluj se numără tineri din cele mai diverse domenii: de la poker la teologie. Academy+Plus vrea să deschidă un nou sediu în București, în 2017.

Citește și

Anul II la școala alternativă pentru domeniul-VIP al Clujului. Câți dintre primii absolvenți au fost absorbiți în piață

Cu mai bine de o lună înainte de a începe prima dintre cele trei perioade de preselecție, (numite Piscine), două dintre ele au fost deja ocupate de cei care își doresc să învețe programare, anunță organizatorii. Pentru Piscinele din lunile iulie și septembrie au fost selectionați online 250 de candidați care vor învăța și își vor testa cunoștințele timp de 28 de zile la sediul Academiei. „Săptămâna trecută au fost anunțate ultimele 40 de locuri rămase libere pentru luna august, ceea ce a dus la creșterea numărului de aplicanți și ocuparea acestora aproape în totalitate. Datorită cererii mari s-au făcut suplimentări de locuri, însă este vorba doar despre încă 30 de locuri împărțite pentru toate cele trei luni”, spun organizatorii.

Cei care vor să treacă prin această preselecție trebuie să rezolve online testele de memorie și logică. Astfel vor avea șansa să învețe programare pentru a începe o carieră în IT. Proporția celor care sunt încă la liceu și vor parcurge materia din Piscine pentru a fi admiși în Academie este de 20% din numărul total al candidaților. Majoritatea candidaților sunt studenți care vor să facă Academia în paralel cu facultatea și vin din numeroase județe ale țării. Piscinele din acest an se vor desfășura în paralel în Paris, Cluj-Napoca și pentru prima oară și în Chișinău. În Republica Moldova în fiecare piscina vor fi inițial 100 persoane și se dorește ca la finalul acestor preselecții să rămână intre 100 si 150 de candidați pentru anul academic.

Anul trecut am avut 320 de candidați în cele trei Piscine. Anul acesta ne-am extins puțin spațiul și suntem pregătiți să primim mai mulți candidați în cele trei luni de vară, cu condiția ca aceștia să fie motivați să o termine cu rezultate bune. Sunt deja mai mult de 350 de candidați după preselecția online și am decis să ajungem la maxim 400 în această vară”, a declarat Adrian Tănăsescu, directorul ACADEMY+PLUS.

Inițiatorii proiectului pregătesc și schimbarea de programă pentru anul academic. Rămâne în continuare fără profesori, deschisă 24h/7 și fără note, bazată pe proiecte, adaptate și pieței de IT. Astfel, studenții vor putea accesa încă din primul an proiecte concrete în diverse limbaje: C, C++, Unity, PHP, JAVA și baze de date. 

Academy+Plus vrea să deschidă un nou sediu în București, în 2017, „unde nevoia de formare de profesioniști în domeniul IT este la fel de importantă”, spun reprezentanții companiei. Pentru deschiderea acestei școli, Academy+Plus este în căutare de noi parteneri care împărtășesc aceeași voință de a revoluționa modul de formare a profesioniștilor din industria IT.

Cine sunt „școlarii”

Un olimpic național la Informatică s-a înscris la Școală la numai 15 ani și a adus-o și pe sora lui cea mică la Coder Dojo. Un alt elev, de 17 ani, face până la Cluj după un drum lung de 14 ore din Ialomița, în vreme ce un alt participant care învață IT vine din zona teologiei. Printre cursanți s-au mai numărat un jucător profesionist de poker care a decis că vrea să învețe meseria de programator sau un notar din Oradea, care acum face internship la una dintre cele mai vânate firme de IT din Cluj. „Avem muzicieni care n-au avut nicio legătură cu programarea, însă sunt dispuși să învețe într-un mediu care e propice oricărui artist căruia nu-i poți impune un orar sau un altfel de ritm de învățare. A avea un job full time nu i-a împiedicat pe niciunul dintre cei din primul an să tragă tare în Piscină și după câteva luni în Academie să ajungă să își schimbe locul de muncă pentru un post de IT”, spun cei de la Școala de IT.

Ce e școala Academy

ACADEMY+PLUS este prima școală alternativă de IT, gratuită, din România. Pentru a fi admis trebuie creat un cont pe platforma candidates.academyplus.ro unde trebuie rezolvate două teste, unul de memorie și unul de logică. Următoarea etapă este Piscina, cea mai intensă preselecție care durează 28 de zile, cu deadline-uri zilnice, predări de proiecte individuale sau de grup și examene. Candidații sunt luați de la zero și li se furnizează comprimat toate conceptele de care vor avea nevoie pe parcursul școlii. Se lucrează în C și în Unix. Candidații au la dispoziție tutoriale video, internetul, comunitatea din jur și mentorii pentru a rezolva proiecte. Corectările de tip peer-to-peer fac parte din procesul creativ de învățare. Creativ pentru că oferă ocazia interacțiunii și a comparării rezultatelor între candidați. Spre exemplu, faptul că își explică unul celuilalt metoda de rezolvare, ajută la sedimentarea cunoștințelor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.