Închide

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu: „Festivalul se ține anul acesta în mod cert într-o formă sau alta. Cel mai probabil în luna august”

ActualitateFilmSocialTop News by Catalin Suciu - mai 19, 2020 0 978

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) se va ține cu siguranță anul acesta, este promisiunea directorului Tudor Giurgiu, fondator, de altfel, al acestui festival devenit în ani de zile un brand al Clujului.

Tudor Giurgiu susține că într-o formă sau alta, TIFF va exista și anul acesta. El și-ar fi dorit ca la final de mai, când avea loc de obicei festivalul, să poată să organizeze mai multe proiecții în aer liber, doar că acestea sunt deocamdată interzise prin lege.

„Această hotărâre  a ajuns la Parlament, încercăm să trimitem azi la mai multe grupuri parlamentare o notă de fundamentare prin care credem că avem suficiente argumente să fie scoase drive-in-ul și proiectele în aer liber de pe lista asta interzisă.  Sunt multe țări europene unde se permit aceste lucruri, iar chestiunea asta nu mai e bau-bau. Cu respectarea unor norme de siguranță se poate organiza festivalul, dar trebuie să ai curiozitatea asta, indiferent că ești PSD, PNL, USR, fiindcă ei decid. Am trimis astăzi aceste reglementări europene, iar mai mult nu putem face. Pasul al doilea este să scriem niște norme care vizează și redeschiderea cinematografelor, norme pe care să le trimitem la Ministerul Culturii, fiindcă cei de acolo decid”, spune Tudor Giurgiu pentru actualdecluj.ro.

Fondatorul TIFF nu ia în calcul anularea ediției de anul acesta. „Clujul ar fi mult mai sărac fără TIFF, așa cum e mai sărac fără UNTOLD sau Electric Castle. Dar măcar TIFF-ul se poate face, suntem absolut convinși de lucrul acesta. Sigur, într-o formulă mai mică, cu săli reduse, cu Piața Unirii unde nu vor mai fi 3000 de oameni, ci sub 1000. Noi voiam să facem ceva deosebit la finalul acestei luni. Ne gândeam la o după-amiază cu mai multe proiecții în aer liber într-un loc din Cluj, era ceva inedit, surprinzător și mișto pentru clujeni și în mod sigur cu ploaie. Dar era ceva deosebit. Nu am renunțat la acest lucru, dar trebuie să existe voință din partea celor care decid. La TIFF nu s-a renunțat deloc anul acesta. În luna august, cel târziu, cu siguranță că se va ține într-o formulă sau alta”, a mai spus Giurgiu.

La scară redusă, TIFF-ul se poate ține cu siguranță, crede fondatorul festivalului. „Nu e vorba de un festival de muzică cu zeci de mii de oameni unde sigur că nu se pot respecta măsurile de distanțare, aici e vorba de cinema. Se poate face fără probleme, dar trebuie să fim lăsați, să existe încredere în competențele celor care se ocupă cu așa ceva. În România avem o teamă de asumare a deciziilor. Statul român prin aparatul său birocractic transmite că cel ami simplu e să nu-ți asumi nimic. Se merge pe ideea: <<mai bine să nu facem decât să facem>>. Dar respectând niște reguli și având un dialog, unul care deocamdată nu există, se pot face foarte multe lucruri”, a mai spus Tudor Giurgiu.

TIFF ar ajunge în acest an la a 19-a ediție și a devenit în tot acest timp un brand important al Clujului. E cel mai mare festival de profil din România și din Europa de Est, cel puțin.

”Guvernul a adoptat azi o Hotărîre privind starea de alertă. Sunt interzise activitățile cultural-artistice-sportive în spații închise, “organizarea și desfășurarea de demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in””, a notat Giurgiu adăugând că un eveniment de tipul drive-in este ceea ce le pregătea clujenilor în ziua când ar fi trebuit să debuteze ediția din acest an a festivalului, 29 mai. ”Am organizat drive-in trei ani la rând la TIFF, am făcut-o și anul trecut, voiam să facem o surpriză publicului clujean și peste două săptămâni, pe 29 mai cînd TIFF-ul s-ar fi deschis în condiții normale. Plănuiam o chestie foarte mișto, de bun simț, organizată în condiții de deplină siguranță, o ieșire absolut necesară pentru toți cei care vor să se bucure respectînd toate normele în vigoare de un pic de relaxare. Era totul pregătit, bașca ANCOM a publicat normele pentru obținere licențe temporare pentru drive-inuri. În toată Europa aceste evenimente se întîmplă cu OK de la autorități, au devenit subiect de știri la Euronews, au devenit exemple de bune practică pentru cum putem totuși încerca formule de divertisment și relaxare, respectând totuși un set de restricții necesare.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.