Închide

Președintele Senatului UAD Cluj expune la Veneția

Cultură by Actual de Cluj - aug. 28, 2018 0 125

Artistul clujean Ioan Sbârciu expune la Veneția, la Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă.

Ioan Sbârciu prezintă expoziţia „Soarele negru la Roşia Montană” de luni 3 septembrie, când are loc vernisajul. Curator e clujeanul Aurel Codoban. „Pictorul Ioan Sbârciu (n. 1948) este, sub multe aspecte, o personalitate de excepţie a artelor vizuale româneşti”, spune Codoban. „Artist de succes, el nu creditează însă succesul facil şi ţine întotdeauna să-şi prevină pedagogic discipoli asupra capcanelor lui. Personalitate de mare anvergură, el preferă auto-etalării, discreţia şi, cu generozitate, îşi pune în lumină sau se pune în lumină împreună cu colegii şi studenţii. Constructor de instituţie şi edificator de şcoală – se va vedea într-o zi cât de mult ca impunere, susţinere şi spirit îi datorează cunoscuta, astăzi, Şcoală de la Cluj – el nu şi-a impus niciodată propriile opţiuni şi procedee artistice şi nu a cerut ralierea la un sistem estetic închis. De aceea nu poate decât să te mire aerul de familie pe care îl degajă prezenţa magistrului printre studenţii săi din noile generaţii (…) Paradoxul personalităţii artistice a lui Ioan Sbârciu rezidă într-o anume forţă intuitivă interioară, care îl plasează foarte echilibrat între tradiţia şi actualitatea picturală, între non-figurativul abstract care mizează pe expresivitatea suprafeţei picturale şi un figurativ fin şi senzual şi, în acelaşi timp, îl scoate de pe liniile unor şcoli sau descendenţe uşor identificabile. Această forţă intuitivă interioară are numeroase alte aparenţe şi ocurenţe în accentele personale ale limbajului plastic şi în profesionalismul şi acurateţea gestului pictural, în dramatismul coloristic şi chiar şi în dimensiunile suprafeţelor celor mai multe dintre lucrări.

Pornind de la aceste date, devine evident faptul că peisajele – ca formulă picturală de organizare a suprafeţei tabloului luată într-un sens foarte larg – nu sunt decât o opţiune firească pentru materializarea propriilor experienţe exploratorii. Ceea ce construieşte materia senzuală a acestor peisaje mitologico-poetice este atât de plural simbolic încât poate conţine în ea totodată experienţa personală cea mai intimă, atitudinea cea mai radicală faţă de realitatea socială şi problematizarea ontologică cea mai profundă. Dar ele nu conţin mesaje directe, demonstrative. Pentru că în aceste peisaje poetic picturale vibrează misterul. Dar negrul lor nu este aici opusul transcendenţei din aura sfinţilor din icoanele bizantine. E mai degrabă preferinţa pictorului Ioan Sbârciu pentru mister, în condiţiile unei lumi tot mai dezvrăjite. Preferinţă tensionată între nostalgia afectuoasă şi optimismul eroic ale unui pictor cu temperament romantic şi afinităţi neo-expresioniste. Întunecat, negru, poate fi numai ceea ce, din diferite motive omul nu poate vedea – pentru că nu se încrede în sufletul său, pentru că îşi refuză intuiţia, pentru că nu are suficientă credinţă (…) Altfel misterul poate fi totul, tot aşa cum negru înseamnă, paradoxal, co-prezenţa tuturor culorilor(…)”.

Ioan Sbârciu e președintele Senatului Universității de Arte și Design din Cluj din 2012. A fost rector al universității din 2000 până în 2008 iar între 2008 și 2012 a fost președintele universității. Lucrează la această universitate din 1989 iar anterior a fost profesor la liceul de arte plastice din Cluj-Napoca, din 1973.

Expoziţia, realizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român, va putea fi vizitată în Mica Galerie a IRCCU Veneţia din Cannaregio 2211, până în 24 septembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu