Închide

Președintele Klaus Iohannis la Cluj: „Trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 02, 2022 0 189

Președintele Klaus Iohannis a spus, în cadrul unei vizite la baza aeriană 71 din Câmpia Turzii că este nevoie ca România să fie foarte bine pregătită „pentru a contracara acţiunile agresive” dar și că vor continua investițiile pentru modernizarea armatei.

„Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euro-atlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat. Sunt evidente tendinţele de revenire la politica de forţă şi de contestare a actualei ordini internaţionale liberale, precum şi a arhitecturii europene de securitate construite după Războiul Rece. În aceste condiţii, trebuie să fim foarte bine pregătiţi pentru a contracara acţiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spaţiul cibernetic. România acţionează ferm şi consecvent pentru consolidarea solidarităţii şi a unităţii NATO, iar relaţia trans-atlantică reprezintă un element principal de susţinere a coeziunii aliate”, a spus şeful statului, după ce a vizitat Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, citat de agerpress.ro.

El a arătat că baza militară de la Câmpia Turzii este una deosebit de importantă pentru Armata României.


„Mă bucur să constat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a forţelor aeriene, dar şi a forţelor terestre, două componente de bază ale Armatei noastre”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a precizat că România a luat primele măsuri pentru modernizarea forţelor armate de la începutul anului 2015, când a fost semnat Acordul politic privind alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puţin 10 ani. Dar și că urmează alte investiții.

„În concordanţă cu deciziile asumate de România, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante şi pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciţii, exerciţii tot mai complexe, inclusiv în format aliat. Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte odată în plus că aceste măsuri erau necesare”, a spus Iohannis, citat de aceeași sursă.

Șeful statului a efectuat o vizită în 2 februarie la baza aeriană de la Cîmpia Turzii din Cluj, însoțit de ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

Președintele a trecut în revistă garda de onoare și a vizitat expoziția statică a bazei, cu elicoptere și avioane MiG 21 LanceR și F-16.

Klaus Iohannis a mai spus că a avut discuții despre capacitățile tehnice și pregătirea aeronavelor de la baza din Câmpia Turzii.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare