Închide

Preotul săracilor. Un părinte din Turda se luptă cu toate puterile pentru 18 bătrâni care pot ajunge în stradă: „Nici să mor nu-i las, îmi vând hainele de pe mine”

SocialTop News by Catalin Suciu - feb. 28, 2017 0 7556

18 vârstinici sunt la un pas să ajungă în stradă, după ce Consiliul Judetean Cluj a sistat coplata pentru cei internați incă din noiembrie anul trecut în centrul Acoperământul Maicii Domnului din Turda.

Pentru fiecare dintre aceștia se cheltuiește 1700 de lei pe lună, în condițiile în care centrele aflate sub tutela absolută a Județului achită mult pete 2000 de lei, chiar peste 3000 de lei/persoană. „Eu ce să le spun? Încerc să-i liniștesc. Voi face orice pentru ei, nu-i las. Din 18 bătrâni, 15 nu au pe nimeni, nu au niciun aparținător”, ne spune părintele Știopei.

Centrul Acoperământul Domnului funcționează de 15 ani ca și asociație. Până în noiembrie 2016, primea finanțare de la bugetul local, dar după această dată totul s-a oprit. Părintele Știopei e cel care apără cauza celor 18 vârstnici care își duc zilele aici. „Sunt de la începuturi aici cu ei, cum să-i las, unde să meargă? De patru luni am luat bani împrumut, îi dau înapoi, iau alte împrumuturi și tot așa. Sunt oameni, cum să nu vrei să ajuți niște oameni neajutorați? Eu mă lupt cu toată credința pentru acești oameni. Sunt niște suflete și ei și nu au pe nimeni, înțelegeți? Cred că nu-și dă nimeni seama de ce se întâmplă, de fapt”, ne povestește preotul.

A fost chiar azi într-o audiență la Consiliul Județean. Le-a prezentat celor de acolo situația disperată în care se află. CJ-ul susține că cei de la Curtea de Conturi se opun finanțării și spun că nu există un cadru legal pentru a continua finanțarea centrului. Părintele Știopei știe altceva. „Au avut ei un audit la Consiliul Județean, acolo este problemă, nu la Curtea de Conturi. Eu am vorbit cu juriști, am discutat și cu cei de la Curtea de Conturi și nici vorbă de așa ceva, să blocheze ei finațarea. Se poate face, de exemplu, prin atribuire directă, fără nici un fel de problemă. Nu vor, asta e situația. Dar nu mă las, i-am și dat în judecată”, mai spune preotul.

El argumentează și cererea de finanțare a centrului. „Noi cheltuim cu fiecare vârstnic 1700 de lei pe lună, aproape jumătate din cât se cheltuiește la centrele de stat. Vă dau exemple din județ, că sunt finanțări publice și sunt cifre publice. Ia uitați aici: la centrul din Luna se asigură 2483 de lei de persoană. La Câțcău se atribuie 3653, la Gherla 2917, la Jucu 3288, la Recea/Cristur 3145, la Centrul de Zi de la Câmpia se dau 4102 de persoană. La Acoperământul Maicii Domnului, la noi, cheltuiala e de 1700 de lei de persoană. Un bătrân, vă spun eu sută la sută, nu cheltuiește mai mult. Noi suntem la 1700 de lei și au toți absolut tot ce le trebuie, iar la centrele ținute de județ se cheltuiesc sumele pe care vi le-am spus. Ce fel de gestiune e asta? Ce fel de dreptate se face în lumea asta?”, a adăugat preotul Vasile Știopei.

„Din banii aceștia, noi ne descurcăm. Vârstinicii au cazare, au masă, au medicamente, au tot ce le-ar lipsi dacă n-ar mai fi centrul. Din banii aceștia supraviețuim, renovăm, ne descurcăm”, mai spune el.

Pentru cei 18 bătrâni, Consiliul Judetean Cluj și Direcția Generală de asistență Socială a plătit în ultimii 12 ani lunar 20.000 de lei.

„Este o decizie a Curții de Conturi. Noi, ca urmare a deciziei Curtii de Conturi, nu mai putem finanța în această formulă aceste asociații și fundații care se ocupa de vârstnici, după ce vom face bugetul vom cuprinde o sumă pentru aceste alocări iar printr-o procedura transparentă vor putea participa toate asociațiile și fundațiile din județ care au acest obiect de activitate”, fost reacția prețedintelui Consiliului Județean, Alin Tișe, potrivit ProtTV.ro.

„Nu-i las în stradă pe bătrâni. Nu-i las, nu pot, n-am cum”, conchide părintele Știopei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare