Închide

Premii pentru cele mai bune proiecte arhitecturale din Transilvania şi tururi prin patrimoniul Clujului, la Bienala de Arhitectură din octombrie

Actualitate by Actual de Cluj - sept. 27, 2017 0 337

Cele mai bune proiecte arhitecturale din Transilvania din ultimii doi ani vor fi premiate la gala din cadrul
Bienalei de Arhitectură Transilvania din această toamnă. Ediția a treia a BATRA va avea loc în perioada 7-15 octombrie, iar din agenda evenimentului fac parte ateliere şi tururi ghidate.

Expoziţia-concurs BATRA 2017 este nucleul în jurul căruia se dezvoltă toate evenimentele Bienalei şi face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanțare a premiilor filialelor pentru arhitectură. Concursul Bienalei Transilvania este deschis tuturor membrilor filialelor OAR partenere și reprezintă momentul de vârf, de recunoaștere a activităţii acestora din ultimii doi ani.
Concursul are mai multe secţiuni: Arhitectura locuinței individuale, Arhitectura locuințelor colective, Arhitectura dotărilor comunitare și de producție, arhitectura spațiului public, Arhitectura patrimoniului cultural, Arhitectura spațiului interior și scenografie, Microarhitectura/ Arhitectura temporară/ Design de obiect, Proiecte culturale/ Inițiative/ Experimente, Cel mai bun articol cu și despre arhitectură/ arhitecți. Proiectele, cu excepția articolelor tematice (care au avut deadline 17 septembrie) au putut fi înscrise până la data de 21 iulie. Juriul Bienalei este format din specialiști din România, Italia, Portugalia si Bulgaria: Georgeta Gabrea, Constantin Gorgea, Oana Simionescu, Francesco Fresa, Pedro Ravara și Borislav Ignatov.
Premiilevor fi decernate în cadrul Galei Premiilor BATRA, care se va desfășura sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18.00, în curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Expoziția-concurs BATRA 2017 va fi vernisată cu o săptămână înainte, pe 7 octombrie, de la ora 17.00, în Piața Unirii(latura vestică) și va putea fi văzută pe întreaga durată a Bienalei.

Arhitecta Paola Rizzi din Italia (DICEEA University of L’Aquila) revine la Cluj, pentru un nou workshop de ”Gaming Simulation”, după ce conceptul a fost deja introdus la precedenta ediţie a bienalei. Acesta va fi susţinut împreună cu psihologul Cătălina Oțoiu, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației și de psihologul George Oțoiu, de la Asociația Aphorme. Profesor de arhitectură, analiză și proiectare urbană, intervenții de urgență în spațiul urban și arhitectură sustenabilă, Paola Rizzi crede în puterea pe care o au simulările și jocul de a uni o comunitatea, cu scopul final de a realiza o planificare urbană eficientă și majoritar acceptată. În cadrul workshop-ului va fi explorată dinamica urbană folosind perspectivele diferite oferite de planificarea urbană, psihologia socială și psihologia comunității. Workshop-ul este destinat tututor celor interesați de dezvoltarea unei comunități, nu doar specialiștilor în arhitectură. ”Folosim aici intenționat termenul de ”comunitate” și nu cel de ”oraș” sau ”zonă urbană”, deoarece, deși ne aflăm printre arhitecți, munca lor nu se limitează niciodată la a face designul unui spațiu sau la a construi o clădire. În spatele acestor acțiuni se află întotdeauna oamenii care vor ocupa spațiul. Jocurile și simulările s-au dovedit a fi un instrument util în planificarea urbană deoarece oferă un mediu sigur în care toate părțile implicate pot învăța să interacționeze și să lucreze împreună. Componenta de joc face ca experiența în sine să fie una relaxantă și plăcută și permite testarea mai multor cursuri de acțiune, fără implicații financiare sau costuri de altă natură”, spune Paola Rizzi.

În timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania organizează o serie de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, care au ca scop înțelegerea si cunoasterea arhitecturii şi a valorilor locale, anunţă organizatorii. Tururile ghidate vor conține o serie de prezentări, realizate de către specialişti, ale unor importante și mai puțin cunoscute clădiri de patrimoniu. Tururile vor analiza perioada medievală, barocul, marile ansambluri ale secolului al XIX-¬lea, cimitirulCentral/Hazsongard, principalele biserici ale oraşului, sistemul medieval de fortificaţii. Un tur special va cuprinde construcții realizate de arhitecții premiați cu premiul Opera Omnia al Bienalei de arhitectură Transilvania: Vasile Mitrea, Kós Károly, Pákey Lajos și George Cristinel.
Tururile durează aproximativ o oră și se vordesfășura în toate cele patru zile de weekend ale Bienalei, respectiv în 7, 8, 14 și 15 octombrie, în grupuri de maxim 30 de persoane, de la ora 11.00. sau de la ora 15.00. Detalii despre înscrieri prealabile se pot cere pe pagina de FB aevenimentului.

Citeşte şi:

FOTO Patru dintre arhitecţii care au dat repere pentru Clujul de ieri, de azi şi de mâine

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare