Închide

Premieră la Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj, mâine seară

Cultură by Actual de Cluj - mai 28, 2024 0 78

Premieră la Teatrul Național ”Lucian Blaga” din Cluj, mâine seară.
E vorba de premiera spectacolului ”Pietonul aerului” de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, ”un spectacol tragi-comic despre o lume pe care uzanțele și prejudecățile au umflat-o, lăsând doar forme goale”, după cum îl descrie instituția de cultură.
Domnul Bérenger – interpretat de Matei Rotaru -, prezență recurentă a pieselor lui Ionesco, ”adevărată redută a umanității în calea îndobitocirii ei definitive”, este de această dată un dramaturg care și-a repudiat arta și care caută în schimb să își găsească împlinirea în Anglia rurală. ”Aici, în buna tradiție a teatrului absurdului, fundamentele ipocrite ale traiului cotidian încep să se deconspire, iar peisajele idilice anticipează din când în când sechelele războiului. Protagonistul este imediat asaltat de indivizi respectabili din societatea englezească, incapabili să admită firescul zborului uman, pe care el însuși încearcă să-l demonstreze printr-un salt în văzduh, dincolo de existența convențională a norodului ofensat. Bérenger capătă astfel înțelepciunea vizionarului care a înțeles magnitudinea însingurării și a neantului post-apocaliptic, fiind însă izolat și ridiculizat când împărtășește impresii din periplul său extraatmosferic”, prezintă ”Naționalul” clujean.
Eugène Ionesco se numără printre cele mai importante voci ale avangardei franceze și europene, fiind considerat unul dintre părinții teatrului absurdului. În scrierile sale se regăsesc automatismele limbajului, artificialitatea relațiilor interumane și decuplarea individului de propria sa conștiință.
Premiera are loc mâine la ora 19 iar următoarea reprezentație a spectacolului va avea loc în 4 iunie la aceeași oră.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu