Închide

Premieră la o universitate din Cluj, un proiect de cercetare în domeniul cancerului condus de un laureat al premiului Nobel

EducaţieTop News by Actual de Cluj - aug. 12, 2022 0 272

Premieră la o universitate din Cluj, un proiect de cercetare în domeniul cancerului condus de un laureat al premiului Nobel.

Se întâmplă la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, ce derulează un proiect de cercetare în oncologie condus de un laureat al Premiului Nobel. ”Rezultatele ar putea avea un impact major asupra dezvoltării de noi tratamente împotriva cancerului”, arată universitatea.

O echipă a universității de la Centrul de Cercetare pentru Medicină Avansată conduce un proiect de cercetare exploratorie în domeniu, condus de laureatul la premiul Nobel pentru chimie Aaron Ciechanover, de la Israel Institute of Technology din Haifa, Israel, ce a fost ieri la Cluj. Proiectul de la Cluj are la bază sistemul ubiquitin-proteazom (UPS), pentru descoperirea căruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie lui Ciechanover, în 2004, alături de cercetătorii cu Avram Hershko și Irwin Rose. În cadrul acestui proiect, echipa de cercetare se axează pe investigarea de noi mecanisme celulare de supresare tumorală din cadrul sistemului ubiquitin-proteazom, ce ar putea fi folosite în viitor în scop terapeutic. Directorul proiectului, profesorul Ciechanover, este primul cercetător care a descoperit rolul proteinei KPC1, ce stă la baza cercetării româno-israeliene, cu potențiale implicații clinice majore. Adițional rolului supresor tumoral, proiectul investighează și implicațiile sistemului imun asupra tumorilor maligne, cu impact în imunoterapia modernă, arată UMF Cluj. ”Suntem în domeniul ubiquitinei de ceva timp”, spune el. ”Am descoperit acest domeniu la sfârșitul anilor 70, începutul anilor 80, au trecut 42 de ani de atunci. Am început cu știința de bază, iar acum pacienții din întreaga lume, beneficiază de rezultatele acesteia. Totuși suntem încă în primii pași și nu trebuie să uităm că totul a început cu medici dedicați, implicați si devotați domeniului sănătății. Avem de parcurs încă un drum lung cu o fascinantă evoluție”.

Efectele cercetării profesorului Aaron Ciechanover sunt majore și au schimbat abordarea terapeutică în medicină, în special în oncologie și hematologie, prin dezvoltarea de medicamente care au contribuit la schimbarea radicală a tratamentului unor forme de cancer, precum mielomul multiplu. Statisticile arată că numeroase subtipuri de cancer sunt asociate cu o rată foarte mare de mortalitate și morbiditate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu