Închide

Premieră europeană la Cluj: Se lansează „Child Car Safety App” – o aplicație mobilă destinată îmbunătățirii siguranței copiilor în mașini

ActualitateDezvoltareEducaţieIT by Actual de Cluj - iul. 25, 2022 0 533

Child Car Safety App (CCS)  este o aplicație mobilă unică, gratuită, destinată îmbunătățirii siguranței copiilor în mașini, dezvoltată în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord. 

Mai precis,  aplicația a fost concepută cu scopul de a-i ajuta pe părinți să își asigure corect copiii în mașini, fiind prima de acest fel din Europa.

Printr-o funcție unică, ce permite verificarea scaunelor auto prin scanarea etichetei și partajarea contului între membrii familiei, aplicația va fi lansată la Cluj Napoca, marți, 26 iulie, la ora 12:00, la Narcoffee (str. Eroilor nr. 49). 

CCS App a fost dezvoltată ca urmare a statisticilor alarmante în ceea ce privește numărul de decese provenite din accidente rutiere pe șoselele din România. Conform Comisiei Europene, țara noastră este, pentru al cincilea an consecutiv, pe primul loc în statistica aceasta sumbră, cu 93 de decese raportate la un milion de locuitori, față de 44 cât este media europeană.

Pentru a sublinia și la nivel practic necesitatea asigurării corecte a copiilor în autovehicule, organizatorii vor aduce și simulatorul de impact, achiziționat în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord și folosit de IPJ Cluj în cadrul acțiunilor de prevenție. Astfel, cei care doresc pot testa, în siguranță, un impact frontal produs la o viteză redusă, de doar 17 km/h. Mai mult, vor fi făcute demonstrații practice cu un manechin bebeluș asigurat necorespunzător într-un scaun auto, dar și asigurat corect. Scopul acestui experiment este de a le arăta celor prezenți că utilizarea corectă a dispozitivelor de siguranță le poate salva viața copiilor aflați în mașini.

 „Nouă din zece români consideră că centura de siguranță este importantă, dar doar un sfert dintre ei cuplează centura atunci când călătoresc pe bancheta din spate. Toate datele pe care le-am analizat în ultimii ani ne arată că, în România, nu avem o cultură a siguranței auto. Asta încercăm să facem prin proiectul Copil Iubit la Bord și prin implementarea acestei aplicații: să creștem nivelul de siguranță în trafic. Studiile arată că utilizarea corectă a sistemelor auto pentru copii și a centurii de siguranță adecvate vârstei și dimensiunilor reduce riscul de deces și răni grave cu până la 71% pentru sugari, cu aproximativ 54% pentru copiii mici și cu până la 50% pentru copiii mai mari”, a transmis Diana Dulf, lector în cadrul Departamentului de Sănătate Publică de la Universitatea Babeș Bolyai.  

„Ne bucurăm să vedem gradul de implicare extrem de ridicat al instituțiilor publice și private din Cluj. Scopul nostru comun este creșterea nivelului de siguranță a copiilor, pasageri în mașini. Cu ajutorul partenerilor de la Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj, în urma studiilor realizate pentru proiectul Copil Iubit la Bord, am aflat că în Cluj-Napoca, jumătate dintre pasagerii copii implicați în accidente auto NU erau asigurați într-un scaun auto. Și mai grav este că, și dacă sunt așezați în scaune, e foarte probabil să nu fie protejați corespunzător, pentru că doar 51% dintre cei care călătoresc cu mașina într-un dispozitiv de siguranță auto pentru copii pasageri sunt prinși corect în funcție de ÎNĂLȚIME, GREUTATE ȘI VÂRSTĂ, a declarat Ana Măiță, președintele Fundației Crucea Albă.

Tocmai pentru a da o mână de ajutor la asigurarea corectă, în dispozitive omologate și potrivite fiecărui copil, experții programului, alături de cei ai companiei Linnify, cu susținerea Transilvania IT Cluster, au dezvoltat această nouă aplicație, pe care o pun la dispoziția părinților GRATUIT.

Printre cei care vor fi prezenți la lansare vor fi:

 • Cms. șef de poliție Mircea Ion Rus, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj
 • Cms. șef Dan Crișan, împ. șef Serviciu Rutier din cadrul IPJ Cluj
 • Cms. șef Gina Pop, șef birou Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj
 • Lect.univ.dr. Marius Ungureanu, directorul Departamentul de Sănătate Publică UBB Cluj
 • Lect.univ.dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Dep. Sănătate Publică UBB Cluj
 • Prof.univ.dr. Răzvan Cherecheș, director Health Innovation Center – Dep. Sănătate Publică UBB Cluj
 • Marcel Bonțidean, director general Poliția Locală Cluj-Napoca
 • Mirela Nicoschi, project manager în cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, serviciul Strategie și Dezvoltare Locală 
 • Insp. Ionuț Petruța, Serviciul Rutier din cadrul IPJ Cluj
 • Ramona Brad, manager de proiect Copil Iubit la Bord
 • reprezentanți ai companiei Linnify, dezvoltatorul aplicației

Child Car Safety App a fost dezvoltată de Fundația Crucea Albă, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj și Linnify. Proiectul este finanțat de Fundația Botnar, sub Botnar Child Road Safety Challenge, și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. 

Despre Copil Iubit la Bord 

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu