Închide

Premieră duminică la Teatrul Național din Cluj-Napoca, una dintre cele mai îndrăgite comedii ale lui Molière în regia lui Silviu Purcărete

Cultură by Actual de Cluj - mai 23, 2023 0 355

Premieră duminică la Teatrul Național din Cluj-Napoca, una dintre cele mai îndrăgite comedii ale lui Molière în regia lui Silviu Purcărete.
Zei și muritori intră de-a valma în lupte pasionale și răstoarnă lumea cu susul în jos în ”Amphitryon”, un nou spectacol regizat de Silviu Purcărete după comedia lui Molière, a cărui premieră va avea loc duminică 28 mai la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național din Cluj. Montarea este un studiu teatral asupra seducției și este bazată pe colaborarea regizorului cu alte două personalități marcante ale vieții teatrale românești, scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli, alături de care Silviu Purcărete a creat numeroase spectacole de referință, multipremiate.
Anul trecut s-au sărbătorit patru secole de la nașterea lui Molière, în 2023 se împlinesc 350 de ani de la moartea autorului francez. El rămâne, astăzi, unul dintre cei mai influenți comediografi ai literaturii universale. Piesele sale explorează tarele și moravurile societății franceze din secolul al XVII-lea cu un instinct comic ce reverberează și peste veacuri, transformând în profunzime comedia și teatrul european. Piesa ”Amphitryon”, inspirată de lucrarea omonimă a lui Plaut, spune povestea adulterului săvârșit prin manipulări divine care a dus la nașterea lui Hercule. Comedia a avut un asemenea succes în Franța, încât a impus cuvintele ”sosie” și ”amfitrion” în limbajul uzual, cei doi termeni fiind ulterior importați, pe această filieră, și în vocabularul românesc.
Data următoarei reprezentații a spectacolului este 30 mai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare