Prejudiciu de peste 6 milioane de euro. „Artizanii” afacerii Tower din Cluj, trimiși în judecată de procurorii DNA
ActualitateRecomandarea redacției by Luminiţa Silea - iun. 10, 2014 0 295
Reprezentantul legal și directorul de operațiuni ai Tower SRL, societatea care a pornit în 2007 proiectul imobiliar cu același nume în Cluj-Napoca, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru înșelăciune în formă continuată. Dosarul a fost înaintat Tribunalului Cluj. De asemenea, mai sunt cercetate alte două societăți prin intermediul cărora s-a operat în această afacere.
Parte la dosar s-au costrituit 99 de persoane care au semnat antecontracte pentru cumpărarea de apartamente în ansamblul imobiliar care urma să fie construit în zona Calea Florești din Cluj-Napoca. Procucorii DNA au stabilit prejudiciul în acest dosar la peste 5 milioane de euro, plus încă peste 4,8 milioane de lei. Capetele de acuzare sunt înșelăciune și înșelăciune în formă continuată de care sunt acuzați Mihai Chezan, reprezentatul societății Tower, directorul de operațiuni Mihaela Bărbos (ambii vor fi judecați în stare de libertate) și societățile Clark Internațional, respectiv Sterling International Development.
În rechizitoriu procurorii arată că acuzații au înșelat aproape 100 de persoane pe care le-a convins să cumpere apartamente în ansamblul imobiliar care urma să fie construit în Cluj-Napoca, știind că nu au capacitatea financiară de a dezvolta respectivul proiect.
„În perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au defăşurat o activitate complexă prin care au indus în eroare şi au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL şi SC Tower Development SRL. Inculpaţii au anunţat public intenţia de a edifica un ansamblu rezidenţial, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, deşi nu deţineau resursele necesare executării unui astfel de proiect imobiliar. În acest sens, inculpaţii au efectuat o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situaţia reală de fapt (privind inexistenţa fondurilor) şi au determinat astfel numeroase persoane fizice şi juridice să încheie antecontracte şi acte adiţionale la acestea, privind vânzarea – cumpărarea unor apartamente, spaţii şi locuri de parcare, în clădirile care urmau a fi edificate. În temeiul acestor antecontracte şi acte adiţionale, promitenţii cumpărători au achitat inculpaţilor sume mari de bani, în mod repetat.În tot acest interval de timp, inculpaţii au administrat fraudulos activitatea şi bunurile celor două societăţi comerciale, în scopul decapitalizării acestora şi al obţinerii unor foloase materiale necuvenite. Astfel, părţile civile şi vătămate care au fost induse în eroare s-au văzut aduse în starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpaţilor”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Procurorii mai arată că inculpații au indus voit în eroare publicul prin investiții în prezentarea unei imagni cât mai favoabile a proiectului – sedii, mașini luxoase, demararea unei investiții în începerea unor blocuri. Investitorii nu dețineau nici măcar terenul pe care au început ridicarea blocurilor, acesta aparținând Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară.
În realitate ei nu aveau capacitatea financiară de a susține finalizarea unui astfel de proiect. În plus, s-a trecut proiectul de pe o societatea pe alta pentru ca învinuiții să obțină foloase materiale. Așa s-a ajuns la societățile Clark International și Sterling Development. „Inculpaţii nu deţineau capacitatea şi resursele financiare de a duce la bun sfârşit proiectul, fapt pe care îl cunoşteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcţie au fost tergiversate şi, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naştere, treptat, unei situaţii tensionate”, mai arată procurorii.
Dosarul Tower a fost înaintat spre judecare Tribunalului Cluj. În cauză au fost sechestarte bunurile suspecților Mihai Chezan și ale societății Clark International SRL Cluj-Napoca. Respectivele bunuri au fost evaluate la 250.000 de euro (cele ale lui Chezan) și la aproximativ 1,5 milioane de euro (cele ale societății Clark Internațional).
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Kit”U”l studentului la Cluj: „Toți steliștii din Ardeal, să ne facă *** o**l” Clubul: retragem toate tipăriturile
oct. 13, 2024 0
-
Grup infracţional la Cluj, specializat în operaţiuni cu substanţe psihoactive / Două persoane au fost arestate și pentru alte două s-a dispus măsura controlului judiciar
oct. 13, 2024 0