Închide

Pregătit să abandoneze proiectul Centrului de Deșeuri

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 19, 2016 1 629

După mai bine de patru ani, reprezentanții Consiliului Județean Cluj își asumă public eșecul proiectului Centrului Ecologic pentru Depozitarea Deșeurilor. Președintele Alin Tișe a explicat în această dimineață că riscul ca acest proiect să fie compromis în totalitate e imens, din pricina întârzierilor și a lucrărilor neconforme, motiv pentru care analizează oportunitatea construirii unui incinerator de deșeuri, care ar presupune soluții tehnice cu mult mai avansate față de cele prevăzute în proiectul depozitului de deșeuri.  „Fie ne asumăm acest eșec și oprim proiectul în acest moment; vedem ce se poate valorifica din ceea ce s-a realizat până acum și restituim banii europeni cheltuiți, fie mergem mai departe cu el  și ne trezim, probabil prin 2022 când poate se finalizează, că e un proiect complet nefuncțional”, a spus Tișe. El a arătat că o parte din amplasament va avea nevoie în permanență de lucrări de consolidare, și că etapele de construire a celulelor de depozitare sunt în așa fel prevăzute în cadrul proiectului, încât există riscul ca primăriile să nu aibă unde să-și ducă gunoiul nici prin 2022. „Va fi greu de luat o decizie, însă, nu cred că vreun partid își poate permite să meargă cu un proiect care în 2022 va fi complet nefuncțional. Dacă ne-am apucă să realizăm un incinerator moder de deșeuri, am finaliza investiția într-un an„, a comentat Tișe.

Se cere o analiză cost – beneficiu. Ce pierde și ce câștigă Consiliul Județean dacă abandondează acest proiect

Fiind vorba despre un proeict derulat prin fonduri european, administrația județeană va avea obligația să retuneze banii cheltuiți până în prezent, adică vreo 60.000.000 de lei. Președintele Consiliului Județean a arătat că a solicitat să fie realizată în regim de urgență o analiză privind costurile implicate de actualul proiect, în raport cu beneficiile pe care le-ar aduce noua investiție a incineratorului.

„Deja sunt estimate câteva milioane de euro, ca și costuri neeligibile, în cazul în care decidem să continumă lucrările la depozitul de deșeuri. Vorbesc despre sumele pentru cantitățile de deșeuri care au fost depozitate nelegal, la groapa de gunoi pe care avem  obligația să o închidem, mai sunt apoi costurile pebtru lucrările de stabilizare a amplasamentului. Sunt bani care nu se vor deconta de la UE. Mai adăugăm, apoi, riscurile. Adică, atribuim licitația, să zicem în septembrie, în speranța că nu vor fi contestații. Dacă sunt contestații ajungem în 2017. Încep lucrările, se va realiza prima celulă de depozitare într-un an, să zicem. Apoi avem obligația să găsim un operator care să gestioneze depozitul de deșeuri. De altfel, în contract e prevăzut că operatorul trebuie să realizeze următoarele celule de depozitare. Pai să vă spun că Bistriția a stat 3 ani până când a reușit să-și desemneze un operator? Să zicem că noi nu vom sta atât de mult și că până în 2021-2022, depizitul devine funcțional. Partea proastă esre că prima celulă va fi din start ocupată, având în vedere cantitățile suplimentare de deșeuri care se vor aduna. Ca atare, operatorul va avea obligația să înceapă lucrările la o nouă celulă, și până când o va finaliza, o să existe un timp mort, iar primăriile se vor vedea din nou puse în situația de a nu a avea unde să-și ducă gunoiul. E mul mai complicat, așadar, de aceea spun, că în primul rând trebuie să vedem dacă ne asumăm toate aceste riscuri” – a comentat Tișe. El a mai adăugat că în eventualitatea în care s-ar merge pe varianta unui nou proiect, ce presupune un incinerator de deșeuri, acest obiectiv ar produce și energie, deci implicit ar genera  și venituri la bugetul Consiliului Județean.

13819361_1035439579824760_1290094852_n

 

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

 1. Energie?
  Din deseurile din Romania?
  Numai termica domnule Tise in cel mai bun caz!! Si chiar sa presupunem ca aveti bani sa obtineti si energie electrica adica sa aveti bani pentru echipamente de cogenerare de inalta eficienta ca si rezultat obtineti si energie termica!
  Si cum o transportati la beneficiari. Pe actuala retea de termoficare?
  Sau faceti un parc de sere!!
  Si vara ce faceti cu agentul termic?
  Si deseuri de unde aduceti pentru a se asigura un prag minim de functionabilitate? De la Bihor sau Alba unde statiile de tratare mecano-biologica sunt gata sau aproape gata?
  Sa construiti incineratorul intr-un an?
  Inseamna ca cei de la Bucuresti sau cei din Timisoara sunt de pe alta planeta ca la ei nu functioneaza desi lucreaza de multi ani!
  Daca va ganditi la cel din Viena si vreti sa faceti la fel intrebati autoritatile de acolo cu cat subventioneaza autoritatile locale aceasta activitate.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.