Închide

Pregătiri pentru turişti la Cluj: Hotel Sport, în renovare. Ce alte unităţi de cazare sunt în lucru în municipiu?

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 20, 2019 0 3721

Hotelul Sport, din vecinătatea stadionului Cluj Arena și a Parcului Central, a intrat în renovare la finalul trecut, lucrările de construcție având termen maxim trei ani pentru finalizare, conform datelor publicate de consultanții de la IBC Focus. Nu e singura investiţie în piaţa hotelieră, pe care investitorii încă o consideră interesantă.

A intrat în renovare unul dintre cele mai vechi hoteluri clujene, Hotel Sport, situat în apropierea stadionului Cluj Arena şi a Sălii Polivalente, „într-o zonă centrală, atractivă şi extrem de populată datorită evenimentelor organizate pe tot parcursul anului”, notează consultanţii de la IBC Focus, care monitorizează şantiere la nivel naţional. Echipa Vitalis Consulting se ocupa de procesul de management al modernizării. Lucrările au demarat la sfârşitul anului trecut, cu termen maxim de execuţie a lucrărilor de construcţie de 3 ani. „Hotelul vine în completarea unor importante obiective cu destinaţie sportivă deja construite în zonă: BT Arena şi Cluj Arena. Singurul obiectiv care mai lipseşte zonei şi pentru care există de asemenea planuri este un bazin de înot, terenul fiind disponibil”, notează cei de la IBC Focus, cu referire la terenului fostului ştrand din vecinătate.

Mişcarea vine după ce, în 2015, SIF Moldova (SIF2) a achiziţionat hotelul de două stele situat în apropiere de centrul oraşului Cluj-Napoca, cu 4,8 milioane euro (21 mil. lei) de la omul de afaceri Josef Goschy, proprietarul unuia dintre cele mai mari lanţuri hoteliere din ţară – Unita, confruntat cu probleme financiare. Între timp, hotelul a fost închis, iar noii proprietari au început să pregătească planuri pentru a relansa proiectul pe piață, dar într-o altă formulă. Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea și reabilitarea hotelului a fost prezentat într-o şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) din cadrul primăriei Cluj-Napoca, în mai anul trecut. Investitorii intenționează ca, după renovare, hotelul să poată să fie clasificat la nivel de 4*. Proprietarul vrea să renoveze clădirea existentă, dar și să extindă construcția. Astfel, ar urma să apară două niveluri de parking subteran și o nouă aripă de cazare – numărul de camere ar urma să crească de la 136 la 150, conform propunerii din Comisia de Urbanism. Pe lângă mărirea capacităţii de cazare, extinderea presupune şi spaţii noi pentru evenimente, iar investiţia are ca beneficiari societăţile Hotel Sport şi Winners Park Invest.

Domeniul HoReCa e încă atractiv pentru investitori la Cluj, având în vedere că oraşul e destinaţie de afaceri, dar, tot mai mult, şi o destinaţie de turism de relaxare, datorită marilor evenimente organizate aici. Conform datelor transmise pentru Actualdecluj.ro de reprezentanţii IBC Focus, în oraş sunt în lucru o serie de proiecte cu destinaţie de cazare. „Sunt proiecte care vizează exclusiv funcţiunea hotelieră, dar şi unele mixte – birouri, apartamente, aparthoteluri. Există, de asemenea, planuri pentru noi unităţi, dar care încă nu au demarat ca proiecte”, menţionează Victor Ignat, project manager al companiei.

Un proiect în lucru vizează construirea unui hotel de 100 de camere, pe cinci niveluri supraterane, pe strada A. Iancu la nr 23-25. Un alt imobil proiectat cu funcţiune turistică, dar care are şi spaţii comerciale şi servicii se construieşte pe str. Ct. Brâncuşi, o arteră cu mai multe şantiere în această perioadă. Imobilul va avea două niveluri de subsol, parter, cinci etaje şi încă unul retras, iar beneficiar este societatea Etro Building.

Există în Cluj şi o serie de proiecte mixte, care au o componentă hotelieră – în special în sistem apart-hotel. Hexagon Offices are în lucru reconversia clădirii de pe Calea Turzii (proiectată iniţial ca centru de afaceri, transformată apoi în proiect de spital) – planurile actuale prevăd un imobil de birouri, aparthotel şi spaţii pentru comerţ (2S+P+4E si 2S+P+13E). Investitorul este firma Kesz Construcţii România. Un alt proiect în lucru vizează un ansamblu mixt, cu o clădire de spaţii tip aparthotel pe strada Sobarilor, cu beneficiar CH Transbeton Construcţii.

 

Clujul, printre cele mai căutate destinaţii. Turiştii vin în România mai ales pentru afaceri
Clujul este unul dintre județele cele mai atractive pentru turiști, din țară, relevă datele Institutului Național de Statistică. Astfel, în ianuarie cele mai căutate destinații au fost București – 128.800 de turiști cazați în unitățile de profil, Brașov – cu 119.100 de turiști sosiți, și Cluj cu 34.500 de turiști. Acestea sunt urmate de Constanța, cu 17.100 de turiști. În ce privește înnoptările, cele mai mari valori au fost înregistrate în Braşov – 250.700 nopți, Bucureşti – 219.200 nopți și Cluj – 65.500 înnoptări.

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în anul 2018 au cheltuit în medie 2383 de lei/persoană, arată datele INS. Cei mai mulţi vin aici pentru afaceri şi călătoresc cu avionul, iar din totalul bugetului, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare. În anul 2018 numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 2,78 milioane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 6635,6 milioane lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turiştii nerezidenţi în România în trimestrul IV 2018 l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii (54,4% din numărul total de turişti nerezidenţi), cheltuielile acestora reprezentând 56,7% din total.

 

Sursa foto: HotelInvest.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.