Închide

Pregătiri pentru masa de Crăciun. Cu cât au crescut prețurile la alimente în ultimul an?

Economie by Kristina Reştea - dec. 23, 2021 0 116

Prețurile alimentelor de bază sunt cu 15 până la 50% mai mari în piață față de anul trecut, spun reprezentanții cooperativei Țara Mea. Firmele și fermele din asociație  fac eforturi să mențină prețurile in aceleași marje ca anul trecut.

„Făina,  mălaiul, orezul, legumele, conservele își păstrează prețul constant, în timp ce pentru ulei si carne de pui, la care prețurile au explodat, reușim să menținem o marja de 10% plus față de anul trecut, după majorările din septembrie”, transmit reprezentanții Țara Mea.

Carnea de porc a atins recorduri pe pieţele externe, iar prețul este cu 20% mai mare față de anul trecut. „Producătorii români nu pot să asigure doar 20% din consum, astfel importurile au crescut. Potrivit datelor furnizate de către Institul Național de Statistică (INS)  importurile de carne de porc s-au majorat, în primele opt luni din acest an, cu aproximativ 10%, față de anul trecut”, amintesc reprezentanții asociației.

Cele mai mari importuri vin din  Germania – 45,8 mii tone, Spania – 36,8 mii tone, Ungaria 34,3 mii tone, Polonia – 17,8 mii tone, Olanda – 15 mii tone, Belgia – 12,2 mili tone, Danemarca- 5,7 mii tone și Italia – 4,6 mii tone

„Pentru o parte dintre produsele necesare românilor la masa de Crăciun, cum ar fi orezul sau uleiul, preturile au avut o creştere uşoară, de 10-15% în plus faţă de anul trecut. Toate produsele Țara Mea din această categorie își păstrează prețul constant pentru Craciun, fără nici o creștere”, spun reprezentanții cooperativei.

Firmele din domeniu spun că anul 2021 a fost un an dificil pentru producătorii români, din cauza secetei, dar și a efectelor pandemiei, iar prețurile materiilor prime s-au majorat.

„După un an dificil, producătorii de legume autohtone sunt pregătiţi să aducă  la raft legume şi verdeţuri la prețuri mai mari cu 10% fată de anul trecut, ceapa verde ajungând la 1,5 lei legătur, iar salata la aproape 2 lei”, arată reprezentanții Țara Mea.

„Anul acesta prioritatea noastră este menţinerea preţului constant, în ciuda inflației. Este o perioadă importantă pentru toţi românii și pot spune că, deși a fost greu, am reușit”, a declarat preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.

Conform Cooperativei Țara Mea, cele mai cumpărate produse în această perioadă sunt Carnea de porc, cârnații, varza murată, orezul sau uleiul. Se caută, de asemenea, cozonacii, murăturile, legumele și ciocolata.

Cooperativa Țara Mea este o cooperație integrată, cu activități de la cultivarea legumelor si creșterea animalelor până la producția de lactate, conserve, mezeluri si produse de bacanie. Are 1300 de fermieri membri, iar produsele Ţara Mea sunt disponibile în reţeaua de supermarketuri Kaufland, în hipermarketurile Cora şi online, prin emag.ro.

Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică, mărfurile alimentare s-au scumpit în noiembrie cu 6,1%, faţă de noiembrie 2020. Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit: uleiul comestibil, cu 28,17% în noiembrie faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,31% faţă de octombrie 2021, uleiul, slănina şi grăsimile, cu 25,39% faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,25% faţă de octombrie 2021. Cartofi s-au scumpit cu 22,55% în noiembrie faţă de noiembrie 2020 şi cu 2,72% faţă de luna octombrie a acestui an.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare