Închide

Ajutor de stat pentru șapte aeroporturi din țară afectate de pandemie, unul e cel din Cluj

Economie by Actual de Cluj - dec. 23, 2021 0 91

Aeroportul din Cluj-Napoca e unul dintre cele șapte din țară care primesc ajutor de stat pentru compensarea scăderii traficului aerian din cauza pandemiei de coronavirus.

Banii vin după ce ieri a fost semnat un ordin comun al ministrului Transporturilor și Infrastructurii și ministrului Lucrărilor Publice și Administrației, prin care este aprobată schema de ajutor de stat pentru aeroporturile cu un trafic anual cuprins între 200 de mii și trei milioane de pasageri – vorba de Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj, Aeroportul Internațional Iași, Sibiu, Craiova, Aeroportul Internațional ”George Enescu” din Bacău, Aeroportul Internațional “Ștefan cel Mare” din Suceava, dar și de Aeroportul Internațional “Traian Vuia” din Timișoara. Valoarea totală a bugetului schemei de ajutor de stat este de până la 51,5 milioane de lei, adică peste zece milioane de euro. ”Prin aprobarea acestui Ordin se va asigura astfel acoperirea deficitului de lichidități cu care se confruntă un număr de 7 aeroporturi din România, din cauza crizei generate de pandemia Covid- 19”, după cum arată ministerul Transporturilor. Schema de ajutor de stat a fost autorizată de către Comisia Europeană, în 13 decembrie. Sumele pot fi utilizate pentru achitarea facturilor restante, ceea ce va aduce la echilibrarea bugetelor de venituri și cheltuieli ale respectivelor aeroporturilor.

Guvernul a primit din partea Asociației Aeroporturilor din România cererea de acordare a unui sprijin financiar, pentru aeroporturile care în anul 2019 au înregistrat un trafic mai mare de 200.000 de pasageri și mai mic de 3 milioane de pasageri, respectiv Bacău, Cluj, Craiova, Iași, Sibiu, Suceava, Timișoara și care în prezent se confruntă cu dificultăți majore cauzate de nivelul scăzut al traficului și implicit al veniturilor în perioada iulie 2020 – decembrie 2021. ”Facem precizarea că aeroporturile din Cluj, Iași, Sibiu, Suceava, Craiova și Bacău funcționează ca regii autonome de interes regional, în subordinea județelor, în timp ce aeroportul din Timișoara este organizat ca societate pe acțiuni la care statul, reprezentat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, deține 80% din pachetul de acțiuni”, arată MT.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu