Închide

Precedentul periculos creat de Primărie în urbanismul din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2022 0 5183

„E un precedent periculos”, a atras atenția arhitectul Dan Domnșa după ce primarul Emil Boc a acceptat un proiect imobiliar în Făget fără zonă de servicii, după ce 33 de riverani au semnat să nu se facă magazin pe strada Făgetului. Deși Primăria ceruse prin certificatul de urbanism o zonă de servicii, la prima dezbatere a proiectului în comisia de urbanism, primarul a cerut proiectanții să facă un referendum printre vecini, după ce aceștia au trimis un memoriu Primăriei prin care s-au împotrivit ca în zonă să se amenajeze un magazin comercial.

De modul în care administrația locală a decis să avizeze acum acest proiect pentru pentru parcelarea terenului de 1,2 hectare de pe strada Făgetului pentru construirea a 14 locuințe individuale s-a delimitat și arhitectul Adrian Iancu care a spus că e iritat că principiile orașului la 15 minute de mers pe jos, susținute și agreate ca principiu de lucru pentru asigurarea calității vieții clujenilor, nu se aplică și în deciziile municipalității.

 

În luna ianurie, proiectul TRF Consult (firma arhitectul Vlad Negru, membru în comisie) pentru urbanizarea unui teren de 1,2 hectare cu acces din strada Făgetului pentru un beneficiar privat (Bochiș Lucian) în vederea construirii a 14 locuințe individuale a fost dezbătut în comisia de urbanism și a fost contestat de vecini care au arătat că nu doresc să se construiască decât locuințe în zonă. Atunci, primarul Emil Boc le-a cerut proiectanților să facă un referendum printre vecini, pe baza unui chestionar și să îi întrebe exact ce își doresc. În proiect era prevăzută o clădire cu  S+D+P+3 (pe care comisia a cerut deja să aibă cu un etaj în minus), destinat activităților terțiare – magazin comercial la parter, sală de fitness, cabinete medicale.

Rezultatele au venit la ședința comisiei de urbanism din 18 februarie. 33 de oameni au semnat ca zona economică să nu mai fie avizată de către Primăriei în proiect, în locul său proiectanții urmând să prevadă tot o locuință individuală cu maxim două unități locative, la fel ca celelete 14 construcții propuse prin proiect.

„Sunt destul de multe pentru a decide renunțarea la zonă economică”, a apreciat primarul Emil Boc.

Arhitectul Adrian Iancu a ținut să spună că e iritat că principiile orașului cu servicii la 15 minute de mers pe jos nu se mai aplică atunci când se avizează astfel de proiecte. „Este complicat să faci bine unor vecini care se împotrivesc și preferă să meargă 4-5-10 kilmetri pentru a-și face cumpărăturile, dar tot este o părere de rău”, a apreciat Iancu.

„E un precedent periculos”, a spus și arhitectul Dan Domșa, membru în comisie.

În schimb, primarul Emil Boc a arătat că „dușamanul binelui e mai mult bine”. „Nu mai pierdem timpul, respectăm dreptul la opinie. Nu discutăm de cartiere. Au un magazin peste drum, e un ecosistem creat. Să venim acum că suntem cei de la primărie, șmecherii care vrem să le facem ceva cu forța. Mi se pare incorect față de calitatea vieții să le băgăm acolo un magazin”, a tranșat situația proiectului primarul Emil Boc.

Specialiștii din comisie au mai agreat ca prin proiect să prelungească aleea de acces care să deservească și terenurile din spate, tocmai ca proprietarii de acolo să poată să își urbanizeze și ei proprietățile.

Proiectul a fost avizat doar pentru parcelarea și construirea de locuințe, chestiune mult mai avantajoasă și pentru ivestitori, având în vedere că acestea oricum se construiesc și se vând mult mai repede, spun specialiști din piață.

Detalii despre proiect și discuțiile de la prima ședință a comisiei de urbanism când s-a dezbătut proiectul:

Vecinii iau deciziile în urbanism la Cluj. Noua cerință a lui Boc: referendumuri la proiectele de urbanizare

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.