Închide

Pompierii din Cluj le cer exasperați locuitorilor să nu mai dea foc la miriști și apoi să dispară, lăsând flăcările nesupravegheate, cu rezultatul a zeci de hectare mistuite, ieri 14 intervenții în Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 02, 2024 0 68

Pompierii din Cluj le cer exasperați locuitorilor să nu mai dea foc la miriști și apoi să dispară, lăsând flăcările nesupravegheate, cu rezultatul a zeci de hectare mistuite de flăcări și o mulțime de intervenții ale pompierilor în întreg județul. Doar ieri în Cluj au fost înregistrate nu mai puțin de 14 incendii.

Astfel, în dispeceratul integrat s-au primit solicitări din Cluj-Napoca, dar și din localitățile Bologa, Bicălatu, Lungești, Băișoara, Chinteni, Săvădisla, Arghișu, Dealu Mare sau Mărgău. De exemplu în această dimineață un incendiu de vegetație uscată risca să se extindă la două anexe gospodărești în localitatea Păniceni, comuna Căpușu Mare.

Arderile necontrolate au condus la distrugerea a zeci de hectare de vegetație. În Mărgău de exemplu noaptea trecută flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare. Pompierii spun că misiunea a fost îngreunată de vântul deosebit de puternic, care a favorizat extinderea focului, precum și de faptul că focarele se aflau în zone greu accesibile. Anterior, forțele de la Detașamentul Huedin au intervenit pe parcursul zilei în localitățile Bicălatu cu zece hectare afectate, Arghișu (10 hectare afectate) și Dealu Mare (două hectare afectate). O altă intervenție dificilă a avut loc în localitatea Lungești din comuna Iara. La fața locului s-au aflat pompierii de la Garda Băișoara, apoi forțele au fost suplimentate cu un echipaj de la Turda. Misiunea a durat mai bine de 8 ore, în condițiile în care incendiul s-a extins pe o suprafață de 30 de hectare, inclusiv la litieră. Pompierii au reușit protejarea pădurii, însă un echipaj a rămas dislocat la fața locului pe parcursul nopții, pentru a supraveghea zona. Întrucât s-a raportat existența unor noi focare, intervenția a fost reluată în această dimineață.

Pompierii amintesc că arderea vegetației uscată este interzisă și se sancționează cu amenzi între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu