Închide

Norul de praf saharian este încă deasupra României. Concentrații mai mari de pulberi la Cluj, ceață roșiatică la Brașov

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 02, 2024 0 198

Norul de praf saharian este încă deasupra țării noastre. A fost observat în ultimele zile, în special în zona de centru. La Cluj-Napoca, aparatele de monitorizare a calității aerului au confirmat concentrații mai mari de pulberi. Și Brașovul a fost acoperit de un nor de praf, foarte vizibil de la înălțime. Fenomenul aduce nu doar disconfort, ci și probleme pentru copii, vârstnici sau persoanele cu afecțiuni respiratorii. Medicii ne sfătuiesc ca, în astfel de situații, să purtăm mască de protecție, arată tvrinfo.ro.
La Cluj, praful a fost vizibil cu ochiul liber, iar măsurătorile au arătat o înrăutățire semnificativă a calității aerului, cu valori peste media admisă de Organizația Mondială a Sănătății.

Expunerea la praful saharian poate provoca iritații sau chiar infecții respiratorii. Persoanelor sensibile li se recomandă să poarte masca de protecție în aceste zile.

Lect. dr. Horațiu Stefănie, profesor, Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului, UBB Cluj: ”Este un fenomen normal, cu concentrații mai mari. Se formează norii dar, de fapt, este și praf saharian”.

Alexandru Luchian, fondatorul proiectului Strop de Aer: ”Din Sahara se ridică praf și un curent de aer îl duce peste Atlantic sau peste Mediterană. De ieri se vede și în Vest: Timișoara, Oradea. Este în atmosferă până la 5 mii de metri, dar particulele mici au ajuns la nivelul solului”.

Meteorologii anunță că norul de praf saharian se menține pe teritoriul României până azi.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu