Închide

Poliţia atrage atenţia asupra unei campanii de fraude online, în care victimele sunt sunate de pretinşi reprezentanţi ai unor bănci pentru a-şi transfera banii în alte conturi, ”sigure”

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 19, 2023 1 95

Poliţia Română atrage atenţia asupra unei campanii de fraude online desfăşurare în mai multe ţări europene, prin care victimele sunt sunate de persoane care pretind că sunt angajaţi ai băncilor şi le solicită să îşi transfere banii din cont în alte conturi aşa-zis sigure, sub pretextul unor atacuri cibernetice. Până în prezent, poliţiştii din România nu au primit sesizări privind astfel de fapte.

Poliţia Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfăşurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe ţări europene (Germania, Austria, Olanda, Finlanda şi Belgia), săvârşite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite îşi atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităţilor bancare. Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile şi că trebuie să transfere de urgenţă soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi”, a anunţat, duminică, IGPR, potrivit news.ro.

Astfel, suspecţii conving persoanele vătămate, în general persoane în vârstă sau cu o educaţie financiară precară, să transfere banii în conturi bancare controlate de aceştia, deschise la aceeaşi bancă, de unde sumele sunt transferate succesiv şi transformate în criptomonede, în vederea îngreunării depistării persoanelor bănuite.

Potrivit sursei citate, acest tip de înşelăciune este cunoscut sub denumirea de ”phone number spoofing”.

”În situaţia în care primiţi astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu daţi curs celor transmise telefonic, să nu accesaţi eventualele linkuri sau ataşamente transmise şi să vă adresaţi celei mai apropiate unităţi de poliţie”, au recomandat poliţiştii.

 

Un comentariu

  1. și dacă ne adresăm ce? o să aibă ei vreodată chef să lucre ceva sau să ne ajute? de vină e victima că-i victimă, și tot victima o să fie trimisă acasă cu coada între buci, că de altceva nu-s buni. cică avertizează poliția că nuș ce. avertizează fiindcă nu au chef să fie deranjați de civili mai proști ca garcea. atât. hai lasă-mă cu atâta competență pe feisbuc că nu mă încălzește în spatele călcâiului cu nimic.

Scrie un comentariu

Articole similare