Închide

"Pod" de film peste Someș. Creatorii La Terenuri au desenat un cinema în aer liber din sticle de bere

ActualitateTop News by Luminiţa Silea - aug. 22, 2014 1 809

Un traseu al recreării locale pe relaţia vest-est, de-a lungul Someşului, asta este viziunea de dezvoltare a orașului conturată în noul Plan Urbanistic General. Documentul care urmează să reglementeze un nou mod de construire în Cluj n-a intrat deocamdată în vigoare. În 2010, studenții arhitecți au venit cu propuneri de amenajări pe malurile Someșului menite să întoarcă orașul cu față către râu. În 2014, trei tineri creativi au reușit să câștige un concurs lansat de un producător de bere cu o propunere de amenajare a unui pavilion pentru evenimente și proiecții de film, cu vedere la apă.

pavilion

„Supranumit orașul de pe Someș, Clujul are încă probleme de relaționare față de cel mai amplu curs de apă care îi tranzitează atât cartierele cât și centrul. De-a lungul traiectoriei sale în oraș, Someșul întâlnește numeroase nivele de dezvoltare ale orașului (…) (Râul) încă nu este conștientizat de cetățenii săi drept fiind un loc al posibilităților de exploatare a spațiilor verzi și de petrecere a timpului liber în condiții cât mai relaxante (…) Dorim să creăm o axă un traseu care include Someșul ca element de regenerare urbană și socială, dar și culturală (…) Dorim să legăm simbolic dar și fizic cartierele care sunt stăbătute de acesta, aducând discursul periferiei în centru”, sunt argumentele cu care Diana Galoș, Lala Panait și Silviu Medeșan au reușit să convingă Grolsch să le pună în practică idee în cadrul comperiției Transformă Clujul.

Proiectul lor – „Aproape de râu: Someș pentru oraș, oraș pentru Someș” vizează amenajarea unui pavilion (din sticle de bere), cu gradene și ponton unde să se poată realiza dezbateri ale problemelor de cartier, prezentări, expoziții sau chiar proiecții de filme (din pavilion, pe malul opus al râului).

pavilion 4

Ca locație pentru amenajarea pavilionului (evaluat la maxim 10.000 de euro, suportați de Grolsch) s-a propus zona podului Elisabeta. Locația, însă, s-a schimbat, spun cei din echipă. „S-a stabilit ca nouă locație zona parcului La Butuci de lângă podul Garibaldi, pe malul râului din cartierul Grigoresc” a menționat Lala Panait. Ea a declarat pentru actualdecluj.ro că, deocamdată, locația nu este finală, însă că se fac demersuri pentru obținerea aprobărilor de la primăria și de la Apele Române pentru ca în toamnă pavilionul să prindă viață.

Vom folosi o zonă mai intens utilizată deja și dorim să îi transformăm funcțiunile către o utilizare mai bună și mai creativă, atrăgând în același timp atenția asupra Someșului”, a menționat Panait.

„Dorim să activăm și alte puncte în cadrul râului, puncte ce trec prin cartiere – Grigorescu (plajă), Mărăști (parcul Feroviarilor). Acestea au rolul de a fluidiza discursul dinspre cartiere spre centru și continând spre ieșirea din oraș, puncte care ne conduc, tot de-a lungul râului și în noile suburbii din satul Florești. În aceste puncte propunem o serie de evenimente – de la beach volei la dezbateri”, mai arără cei trei clujeni.

Echipa care a reușit să câștige competiția este „vinovată” parțial și de proiectul La Terenuri. Spațiu Comun în Mănăștur, unde a reușit să creeze eveniente și un spațiu de dezbatere pentru locuitorii din cel mai mare cartier al orașului.

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare