Pleacă Boc, ce urmează? Pretendenții la mandatul de primar al Clujului, cine pornește cu prima șansă de a candida și de a fi ales în fruntea municipiului
ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 06, 2025 0 2706

Vestea că Emil Boc va renunța la Primăria Cluj Napoca pentru un mandat de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR) a făcut înconjurul țării, fără a fi contestată în vreun fel, dimpotrivă, liderii liberali au confirmat că Boc are susținerea politică necesară în acest demers. Însuși Boc, prin faptul că evită să facă orice comentariu pe acest subiect, întărește informația privind numirea sa la CCR.
Și pe plan local, liberalii clujeni au început să-și facă planuri: cine-i va lua locul lui Boc la Primărie, după 20 de ani? Să fie Alin Tișe (președintele Consiliului Județean), să fie Ovidiu Cîmpean (deputatul care și-a construit întreaga activitate gravitând în jurul lui Emil Boc), să fie actualul șef interimar al Senatului, Mircea Abrudean (personaj dospit într-un cerc sulfuros politic și de afaceri, care se bucură și el de oblăduirea lui Boc), să fie actualul viceprimar Dan Tarcea? Oricare dintre aceștia va avea nevoie de girul politic de la nivel central, indiferent de planurile care se fac acum la nivelul organizației județene de partid. Sigur este că un aspect care va cântări greu în decizia desemnării celui care să-l înlocuiască pe Boc îl are în prim plan pe independentul Sabin Sărmaș. Fără a avea vreun sprijin politic, Sărmaș reprezintă principala temere în rândul liberalilor clujeni, pentru că acesta l-a contracandidat o dată pe Boc la alegerile de anul trecut, obținând aproape 40.000 de voturi, reușită care n-a mai fost atinsă, în ultimii 15 ani, de niciun alt candidat.
Care dintre candidații amintiți ar avea prestanța și capabilitatea de a intra într-o competiție deschisă cu Sabin Sărmaș? De aici încep negocierile, pentru că e imposibil de crezut că Sărmaș va renunța să candideze, iar cu el competitor, e greu de crezut ca vreun liberal să câștige alegerile.
Primul pas, în cazul în care Boc pleacă, este asigurarea interimatului la Primăria Cluj și conform procedurii legale, organizarea de alegeri anticipate. Din postura de viceprimar, liberalul Dan Tarcea este cel care va asigura, în regim de interimat, funcția de primar. Cu un CV extrem de șubred și o prestație submediocră, Tarcea s-a ocupat de-a lungul anilor să-i copieze lui Boc cuvintele goale și să turuie papagalicește informații trunchiate pe la posturile media „prietenoase”. Neieșind vreodată din cuvântul lui Boc și adesea strunit de către acesta prin vorbe mieroase și ipocrite, precum: „dle viitor primar”, „viitorul primar al Clujului”, Tarcea trăiește pelicula vieții sale, crezând în posibilitatea de a deveni primarul ales al Clujului. N-are capacitatea să discearnă dincolo de propria iluzie, agățat de speranța că o eventuală tergiversare a organizării alegerilor i-ar aduce câștig de cauză, pentru că mandatul său de interimar s-ar prelungi astfel, având timp să mai câștige oarecare influență, să atragă de partea lui nu doar electorat, ci și oameni de afaceri interesați să-i sprijine campania.
În realitate, decizia organizării alegerilor anticipate va veni de la nivel central, iar PSD-ul, dacă va rămâne la guvernare, va avea în mod cert interes pentru Primăria Cluj Napoca. Tot la nivel central se va decide și candidatura pentru Primăria Cluj Napoca, din partea PNL, or politicianul Boc nu își va sabota niciodată interesele personale și profesionale pentru a-i oferi vreun sprijin mediocrului Tarcea. Boc are gașca lui, iar Tarcea oricât s-a străduit de-a lungul timpului să se „integreze” e tot un „outsider” a cărui importanță politică nu depășește pragul ușii de pe Moților.
Mai aproape de o susținere concertată a liberalilor clujeni ar fi deputatul Ovidiu Cîmpean, cel pe care Boc l-a preluat în Primărie de la stadiul de „lipit afișe”, crescându-l până la poziția de „director”, apoi „secretar de stat” și acum „deputat”. În ultima perioadă, Cîmpean rupe normele în a-și face publicitate, împins de la spate de mentorul său Boc. Cîmpean e considerat fără doar și poate ca fiind omul lui Emil Boc, chiar dacă n-are deloc anvergura unui competitor, fiind poate cel mai insipid și plicticos dintre pupilele promovate de edil. Cîmpean ar avea susținerea președintelui PNL Cluj, Daniel Buda, dar sigur nu s-ar bucura de sprijin din partea echipei care gravitează în jurul președintelui Consiliului Județean Alin Tișe.
De altfel, la cum se prezintă acum tabloul politic la nivel central și local, primul care ar avea cele mai mari șanse să primească girul pentru o candidatura la Primăria Cluj Napoca este Alin Tișe. Dacă va dori – și sursele Actual de Cluj spun că Tișe ia în calcul să candideze (nu degeaba și-a poziționat strategic omul de încredere la conducerea Consiliului Județean) – va avea de partea sa în primul rând sprijinul președintelui interimar al PNL, Cătălin Predoiu. De pe vremea când era senator și ulterior, Tișe a dezvoltat o relație apropiată cu Predoiu (ambii avocați de profesie). Dacă Antonescu ar câștiga președinția României, Tișe poate beneficia și de sprijinul acestuia. Deși în acest moment nu se dă peste cap să-i facă campanie electorală, Tișe a fost mereu în relații bune cu Antonescu. Pe vremea când PDL mai exista, Antonescu îl invita pe Tișe să-i devină coleg de partid în PNL. Tișe este în relații foarte bune și cu Ilie Bolojan și are de partea sa și sondajele, care-i confirmă notorietatea politică (nu neapărat și intenția de vot). Un alt argument pentru el sunt rezultatele electorale anterioare, având în vedere că a scos un scor, la nivel de județ, peste cel obținut de propriul partid.
Relațiile lui Tișe, politice și de afaceri, ies cu mult din sfera PNL-ului, așa că el, clar, va putea influența cu ușurință o decizie în privința candidaturii sale și pe alte filiere, iar Emil Boc în mod deschis nu își va permite să-l boicoteze, pe de-o parte pentru că-și va dori să păstreze unitatea în organizația de partid, iar pe de altă parte pentru că o dată ajuns judecător va fi mult mai limitat în a țese conspirații politice. Singura problemă a lui Tișe e propria sa aroganță, convingerea că mandatul de primar i se cuvine, deși în ultimii ani el a lipsit complet din spațiul public, activitatea din administrația județeană mergând pur și simplu de la sine. Tișe este prin excelență un beneficiar al puterii politice exercitate în ultimii 20 de ani la Cluj, iar într-o confruntare electorală deschisă ar avea de dat multe explicații. Cu certitudine, principala sa temere îl vizează pe Sabin Sărmaș, candidatul agil la nivelul căruia Tișe, orice ar face, n-are cum să se ridice și, cel mai probabil, se va strădui să-l scoată din joc.
Senatorul Mircea Abrudean (șef interimar al Senatului) poate de asemenea influența o decizie în privința candidaturii sale la Primărie, având în vedere relațiile sale sulfuroase din mediul politic și de afaceri, care trec cu mult granițele Clujului. Abrudean e apropiat de Dan Tarcea, au afaceri și interese comune, așa încât e greu de crezut că unul s-ar sabota pe celălalt, mai degrabă își vor acorda sprijin, în cazul în care unul dintre ei ar putea candida. Și Abrudean este în grațiile lui Emil Boc, și-a construit o relație bună și cu Ilie Bolojan, singurul boicot puternic din interiorul partidului, în cazul său, poate veni din partea lui Alin Tișe. Or, a candida la Primărie din partea PNL, în ciuda dorinței lui Tișe, ar fi ca și cum candidatul și-ar asuma că intră într-o competiție în care va fi boicotat de propriul partid. Abrudean e genul care acționează dosit, pare că se chinuie îngrozitor când trebuie să-și privească în față interlocutorul, vorbește greoi și neconvingător, devine crispat la orice întrebare, apariție palidă în fiecare context politic, deloc combativ în discurs, lipsit de orice dram de carismă. E genul de executant (crescut ca așa de mai vechiul lider PNL, Marius Nicoară), e greu de crezut că Abrudean ar putea face față unui competitor electoral redutabil.
Cum și când va fi numit Boc la Curtea Constituțională
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a încuviințat că Emil Boc e pe picior de plecare de la Primăria Cluj, iar șansele ca Boc să-și primească mandatul de judecător la CCR sunt aproape sigure, având în vedere că el are sprijin total din partea principalilor lideri ai partidului. Mai rămâne ca nominalizarea lui Emil Boc să fie pronunțată de către administrația prezidențială, întrebarea fiind când anume se va întâmpla, având în vedere că mandatul președintelui interimar al României, Ilie Bolojan, expiră înainte de luna iulie, 2025, adică de termenul în care noii judecători ai Curții trebuie să-și intre în atribuții.
Procedural, nominalizarea poate fi pronunțată și cu 3 luni înainte ca judecătorii actuali să-și încheie mandatele, astfel că Ilie Bolojan ar putea începe demersul în ceea ce-l privește pe Emil Boc, înainte să plece de la Cotroceni. Mai rămâne ca viitorul președinte al României să mențină decizia pronunțată de Bolojan, iar aici apar emoțiile. Dacă președinția României ar fi câștigată de Crin Antonescu, transferul lui Boc la Curtea Constituțională ar fi foarte sigur (nu degeaba dovedește Boc, în această perioadă, atât de mult zel în campania de susținere a lui Crin Antonescu). Dacă președinte ar ajunge altcineva, Nicușor Dan, de exemplu, liberalii ar fi nevoiți să treacă la negocieri.
Oricum ar fi, de reținut că în iulie se eliberează 3 locuri la Curtea Constituțională, inclusiv al președintelui Curții. Administrația prezidențială poate numi un judecător, Senatul un al doilea judecător, iar Camera Deputaților un al treilea judecător. Nominalizările se fac în baza negocierilor politice, astfel că Boc păstrează o șansă și pe această direcție, în cazul în care nominalizarea sa din partea administrației prezidențiale nu s-ar concretiza. Sursele Actual de Cluj spun că liberalii așteaptă rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. În cazul în care Crin Antonescu va intra în turul al doilea, se preconizează că acesta va câștiga alegerile, indiferent cu cine va rămâne în competiția electorală. E scenariul cel mai dorit de Boc, în contextul în care acesta n-a negat nicio clipă că e interesat să obțină mandatul la Curtea Constituțională, iar Antonescu i l-ar putea asigura direct, fără alte bătăi de cap.
Ilie Bolojan a lăsat și el să se înțeleagă că poate pronunța nominalizarea, înainte să-și încheie mandatul, urmând ca cel care îi va lua locul la Cotroceni să mențină decizia. „Pentru Curtea Constituțională înțeleg că perioada de propunere trece de acest mandat. Prin urmare, cred că s-ar putea face o propunere și în acest mandat sau după”, a comentat recent Bolojan.
Preşedintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat zilele trecute că Emil Boc are expertiza pentru a fi magistrat, are experienţă în materie de drept şi experienţă de conducere la nivel de Guvern. „Emil Boc are expertiză pentru a fi magistrat, dânsul a profesat dreptul, are experienţă în materie de drept, are experienţă de conducere la nivel de Guvern, a lucrat foarte mult cu legislaţia. La nivel de primar, de asemenea şi din câte ştiu are şi preocupări în zona dreptului”, a spus Cătălin Predoiu.
Actual de Cluj a scris pentru prima dată, încă dinainte de campania alegerilor locale de anul trecut, că Emil Boc urmează să plece de la Primărie. A încercat să obțină un mandat la șefia Comitetului Regiunilor, plan eșuat pentru că n-a beneficiat de susținerea necesară la nivel european. Actual de Cluj a scris în premieră și despre planul lui Boc de a obține un mandat la CCR, loc care-i va asigura influența pentru următorii 9 ani, pe lângă faptul că se va alege cu pensie de magistrat.