Închide

“Planul B” pentru proiectul de un miliard de euro al hidrocentralei cu pompaj Tarnița-Lăpuștești din Cluj: o asociere cu giganții EdF și Itochu, care are afaceri cât un sfert din PIB-ul României

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 09, 2024 0 29

La o jumătate de secol de la creionarea, de către regimul comunist, a hidrocentralei cu pompaj de la Tarnița-Lăpuștești din Cluj, din care nu s-a făcut nimic dar s-a tot vorbit decenii, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunță un ”plan B” pentru ”proiectul meu de suflet”, așa cum îl numea recent.

Burduja spune că proiectul hidrocentralei de la Tarnița e ”cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc”. ”Vechi de 50 de ani, ignorat și pasat de la un an la altul, deși contribuie substanțial la securitatea sistemului energetic, la prețuri corecte și, nu în ultimul rând, la producția de energie curată și stocarea de mari dimensiuni”, consideră acesta.

Burduja spune că la începutul mandatului a scos de la sertar proiectul și a mandat conducerea Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) să demareze licitația pentru studiul de fezabilitate (SF). ”După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului”, arată Burduja.
”Nu renunț nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei. Cu mine sau fără mine ministru. Pentru că România și energia României nu mai au timp să aștepte, iar mandatele de ministru nu sunt despre o persoană sau alta, ci despre viitorul acesti țări și a viitoarelor generații”.

Astfel, anunță Burduja, ”punem în aplicare planul B”.” Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial”, relevă acesta.
EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. Este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați. ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde de dolari, adică peste un sfert din PIB-ul României.
”Cele două mari companii sunt interesate de proiect și dispuse să realizeze pe banii lor SF-ul, iar apoi să ducă până la capăt proiectarea și execuția centralei. Un proiect de mare anvergură are nevoie de parteneri serioși, stabili, de încredere și care au dovedit că știu și pot să implementeze proiecte mari. Așa cum este Tarnița-Lăpuștești pentru țara noastră”, susține Burduja.

Construcţia centralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti e estimată să coste peste 1,45 miliarde de euro. Hidrocentrala va avea o capacitate instalată de 1000 de megawaţi şi o capacitate a bazinului de 10 milioane de metri cubi de apă.

Varianta construirii hidrocentralei datează încă de acum aproape o jumătate de secol, din 1975, când Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice a elaborat studiile de amplasament şi de schemă pentru construirea unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, în România. Dintre cele 17 locaţii favorabile reţinute după cercetări, în  1988 opţiunile s-au restrţns pentru bazinul Someşului Cald. Cea mai favorabilă variantă din punct de vedere hidrologic şi geologic a fost cosniderat lacul de acumulare Tarniţa.

Citește și:

Tarnița – Lăpuștești, „proiectul de suflet” și resuscitat de Burduja, a eșuat din nou: Licitația pentru studiul de fezabilitate a fost anulată

 

SAPE, fabrică de sinecuri, responsabilă de eșecul Tarnița – Lăpuștești / Cine este cel care a completat peste 150 de declarații de avere – interese și deține mai multe funcții în același timp

Nici un comentariu

Scrie un comentariu