Închide

Plantări pe malul Someșului. Viceprimar: Se înlocuiesc copacii uscați, pe cheltuiala constructorului care a efectuat modernizarea

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 12, 2024 1 224

Mai mulți arbori uscați de pe malurile Someșului din cartierul Grigorescu sunt înlocuiți în aceste zile cu noi arbori cu balot, deja aduși în zonă de la începutul lunii decembrie. Copacii uscați fuseseră plantați în cadrul proiectului cu bani europeni al Primăriei de modernizare a zonei aferentă Someșului, proiect de peste 150 de milioane de lei gestionat de asocierea ACI Cluj (lider) – Socot – Simacek Facility Services.

 

Înlocuirea copacilor uscați a început în aceste zile pe malurile Someșului, dar vor continua și în alte zone/proiecte unde copacii plantați s-au uscat, a arătat viceprimarul Dan Tarecea într-un video filmat la fața locului și postat pe Facebook. În cadrul acestuia, se pot observa muncitori cu însemnele Simacek, una dintre firmele care au lucrat în cadrul proiecutlui, care plantează arbori cu balot. Copacii fuseseră aduși în zonă de la începul lunii decembrie.

Viceprimarul Dan Tarcea arăta la sfârșitul verii că va fi nevoie de înlocuirea a doar 7% din numărul total de copaci platați în cadrul proiectului de modernizare a malurilor Someșului, adică aproape 1000 de arbori. Iar acest lucru se va efectu pe cheltuiala constructorului, având în vedere că lucrarea este în perioada de granție.

”Garanția poate avea 2-3-4 ani, în funcție de tipul de arbore. Nu se pot schimbă în primul an și în perioada lor de vegetație. Se schimbă după 15 octombrie, pe parcursul lunilor noiembrie – februarie. Pe malurile Someșului sunt 65 care trebuie schimbați din 1.000 plantați, avem o rată de prindere mare în condițiile de temperatură de anul acesta”, explica viceprimarul Dan Tarcea, la ZIUA LIVE, în luna august.

Tot în vara acestui an, la provocarea activiștilor de mediu din oral, arboristul Károly Magyarosi spunea că numărul copacilor uscați din Cluj ar putea să crească din cauza caniculei și a gestionării defectuoase. Pe scurt, problemele provin din alegerea unor soiuri nepotrivite pentru solul aluvionar, urmate de o întreținere necorespunzătoare după plantare. Acesta arăta că, din evaluările sale, circa o treime din coapcii plantați pe malurile Someșului în proiectul de modernizare au probleme și trebuie înlocuiți.

În 2023, odată cu finalizarea proiectului de modernizare a malurilor Someșului, consilierii locali USR din Cluj număraseră doar pe un singur tronson peste 77 de copaci uscați. Mai mult, ei semnalau că o bună parte din arbori nu au fost plantați, contrar specificațiile Caietului de sarcini.

Detalii: VIDEO Aproape o treime din copacii plantați pe malurile Someșului odată cu noua amenajare s-au uscat, reclamă activiștii de mediu/ Unii pot pune peste câțiva ani în pericol utilizatorii, semnalează un arborist

Pe site-ul oficial, Primăria arăta în toamna lui 2023 că prin implementarea proiectului de la Someș creşte numărul de arbori, fiind plantate mai multe specii locale – 957 noi arbori. „Se creează un aliniament de tei de-a lungul malului râului, însoțit de tufișuri joase care va funcționa ca tampon de securitate între drumul pentru vehicule și banda de biciclete. Pentru zonele cu activitate intensă, precum terenurile de sport sau locurile de joacă, sunt prevăzuți arbori cu frunze mari (castani, stejari şi ulmi). În terasele mai apropiate de apă, un aliniament de frasini urmează zonele pietonale. În spaţiile care se modifică în lățime, precum Plaja sau parcul La Butuci, sunt incluse grupuri de arbuşti. Aceste amenajări sunt un element fundamental al proiectului datorită potențialului de a încuraja și a da refugiu biodiversității care va declanșa un proces natural de regenerare”, arăta Primăria.

Un comentariu

  1. din pacate a devenit o obsesie colectiva asta cu copacii.
    sunt mult prea multi, cand le va creste coroana va fi o padure. de ce sa impaduresti total un spatiu deschis? in orasul nostru e canicula 2-3 luni. restul mai vrem si iarba parc….

    pacat, dar nu mai ai ce face cand e o isterie colectiva. sa fie copaci…..

Scrie un comentariu