Închide

FOTO / VIDEO Pistol și sute de cartușe găsite într-o casă celebră a Clujului, care a adăpostit comandamentul german în al doilea război mondial

ActualitateTop News by Mihai Prodan - feb. 10, 2015 0 925

foto arhivă

Muncitorii angajați pe șantierul celebrei Case Tătaru din Grigorescu au găsit în această dimineață, îngropate în fundația vechii case, sute de cartușe vechi de 100 de ani și folosite în al doilea război mondial, dar și un pistol și mai multe componente ale unei puști.

Speriați de o posibilă explozie, muncitorii au întrerupt lucrul și au chemat Poliția și lucrătorii Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au constatat că e vorba de nu mai puțin de 700 de cartușe de armă, plus un pistol de semnalizare și componente ale unei puști. Chiar dacă multe dintre cartușe sunt fabricate în 1909, reprezentanții ISU spun că e vorba de muniție din al doilea război mondial.

Sergiu Crișan e „project managerul” lucrărilor de renovare a Casei Tătar și explică pentru actualdecluj.ro ce s-a întâmplat în această dimineață. Vezi mai jos înregistrarea video:

Muniția, despre care angajații ISU spun că era atât de degradată încât se sfărâma între degete, a fost ridicată și dusă la depozitul din Someșeni, unde după ce se mai adună o cantitate comparabilă, va fi detonată controlat.

Casa Tătaru se află pe cea mai abruptă stradă a orașului, C.A. Rosetti, iar în 2021 va avea un secol de la construcție. A fost ridicată după proiectul arhitectului Gio Ponti și a aparținut profesorului universitar Coriolan Tătaru, iar în al doilea război mondial a adăpostit comandamentul german, pe vremea când România se afla sub ocupație nazistă. Locuința are o suprafață de 850 metri pătrați iar terenul pe care e construită are peste 5.500 de metri pătrați. Casa a adăpostit comandamentul militar și surse din apropierea familiei Tătaru au confirmat că aceasta avea, în curte, și un cuib de mitralieră cu care era apărată clădirea.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.