Închide

Pierde Clujul un mare proiect de investiție? Dacă PSD ar opta pentru Iași și Craiova

ActualitateDezvoltareTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 12, 2017 0 829

Deși s-au făcut speculații la Cluj că proiectul Spitalului Regional de Urgență ar fi fost sărit din schema de finanțare de către Guvernul Grindeanu, situația arată altfel, o confirmă chiar fostul Ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu – cel care a inițiat demersul de obținere a finanțării europene pentru cele trei spitale regionale, programate la Cluj, Iași și Craiova. Guvernul n-are alocată, deocamdată, suma pentru construcția vreunuia dintre aceste spitale pentru simplul fapt că întreg proiectul se află de abia în etapa de consultanță (care implică și realizarea Proiectului Tehnic și a Studiului de Fezabilitate). Voiculescu a explicat pentru Actualdecluj.ro că în decembrie, anul trecut, s-a semnat un acord de parteneriat cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI), care se ocupă ca întreaga documentație tehnică ce vizează această investiție să se realizeze la cheie, astfel încât Ministerul Sănătății să poată accesa cele 150 de milioane de euro și să demareze construcția în sine. „Potrivit protocolului semnat cu BEI, termenul pentru finalizarea Documentației Tehnice este septembrie, 2017. De abia din momentul în care documentația va fi recepționată, se va putea trece la licitații pentru construcția spitalelor. Iar până atunci Guvernul mai poate face rectificări de buget. Ce trebuie reținut e faptul că pentru această etapă de consultanță, Guvernul nu trebuie să scoată niciun leu din buget. Protocolul pe care l-am semnat cu BEI, în valoare de 1,5 milioane de euro, e achitat integral din bani europeni din Planul Juncker, dedicat proiectelor de investiție în Europa. Este pentru prima oară când România beneficiază de consultanță gratuită, costurile fiind achitate din acest plan de investiții”, a subliniat fostul ministru Voiculescu.

Totuși, cum poate rămâne Clujul pe dinafară?

Este evident că atâta timp cât România are semnat un protocol cu BEI, pentru obținerea unei finanțări de 150 de milioane de euro, nu-și va putea permite să renunțe la acest proiect major de investiție. Însă, decizia privind prioritizarea construcțiilor rămâne la latitudinea Guvernului, mai ales că pe lângă cele 150 de milioane de euro, din bugetul național mai trebuie alocată o cofinanțare de încă 450 de milioane de euro (valoarea unui spital fiind evaluată la circa 200 milioane de euro). Altfel spus, nu există vreo prevedere care să oblige Guvernul să demareze cele trei spitale concomitent. Singura regulă pe care trebuie să o respecte statul (ca beneficiar al acestei finanțări), este să finalizeze investiția/să pună în funcțiune spitalele până la finalul lui 2020, când se închide, oficial, ciclul de finanțare europenă. Dacă, de pildă, Guvernul va decide să înceapă lucrările anul viitor la Craiova, apoi la Iași, este posibil ca proiectul prevăzut la Cluj – pe terenul din comuna Florești – să nu se mai încadreze în acest termen. Acest lucru ar însemna ca proiectul Clujului să rămână fără finanțare.

Sigur, guvernul Grindeanu a promis că va realiza chiar 8 spitale regionale, și nu doar pe cele trei înscrise în programul demarat de Voiculescu. Numai că acest proiect, privind finanțarea spitalelor regionale de urgență, a demarat încă din 2007 și niciun guvern nu a găsit soluții de finanțare pentru el. Guvernul Ponta a făcut primele promisiuni privind lansarea unor programe europene de finanțare pentru infrastructura medicală, iar Guvernul Cioloș a mers mai departe, preluând sarcina de a construi primele trei spitale regionale, la Cluj, Craiova și Iași, prin intermediul Programului Operațional Regional, 2014-2020. Protocolul cu BEI are scopul de a furniza cea mai bună expertiză tehnică, astfel încât spitalele să se realizeze la cele mai înalte standarde. Rămâne de văzut, însă, dacă Guvernul PSD va dispune de costurile de cofinanțare pentru toate cele trei obiective, având în vedere că sumele implicate nu sunt deloc mici.

Mai trebuie spus că spre deosebie de Craiova și Iași, județul Cluj a  fost primul care a transferat Ministerului terenul necesar pentru această investiție. Este vorba despre suprafața de peste 144.000 de mp din cadrul Unității Militare din Florești.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.