Închide

Piaţa Unirii, prea mare pentru tema de protest „Corupţia ucide” în Sănătate

ActualitateSănătateSocialTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 07, 2016 1 872

E pregătită cu echipamentul-simbol al salvatorilor de vieţi. Îşi pune cu atenţie masca, ridică mâna înmănuşată şi micuţa care se sprijină de bicicletă scrie, conştiincioasă, cu un marker roşu: „Stop corupţiei”. Doamna a venit alături de copil, la micul protest de vineri seară, anunţat în locul protestelor clujene, Piaţa Unirii. Tema e mare: boala din sistemul de sănătate românesc şi problemele care curmă vieţi, pentru bani – ieşite acum la iveală în urma unei anchete jurnalistice. Dezinfectanţii folosiţi în spitalele unde ajungem (noi sau alţii dragi nouă), îngrioraţi sau cu speranţe să ne salvăm sunt diluaţi şi ineficienţi, pentru ca o mână de oameni conectaţi la Sistem să facă bani. Tema e mare. Oamenii din piaţă, la Cluj? Puţini.

doamna

 

DSC_1503

Contextul

La fel ca în capitală, şi în Cluj lumea a fost chemată în stradă: pentru a cere socoteală premierului, președintelui și ministrului sănătății în scandalul dezinfectanților diluați folosiți în spitalele din România declanșat în urma unei anchete condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan – Detalii AICI.

Chiar în ziua în care oamenii s-au mobilizat pentru ieşiri în ţară, vineri, Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu spitale în care au fost găsite probe neconforme de dezinfectanți, în amplul scandal național care are în mijloc o firmă de dezinfectanți acuzată că a diluat nepermis de mult substanța activă din aceștia. Numărul spitalelor unde au fost găsite probe neconforme: aproximativ 50. Sunt probe depistate după controale realizate de Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Trei instituții spitalicești din Cluj se află pe listă: Institutul Inimii “Nicole Stăncioiu”, de Spital Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” și Institut Oncologic “Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca, acesta din urmă fiind spitalul în care a activat până să fie numit ministru actualul șef al Sănătății, Patriciu Achimaș.

DSC_1504

Ieşirea de vineri şi micul grup din Piaţa Protestelor. „Ne distrug sănătatea şi ne fură banii”

E început de week-end la Cluj, grupurile de turişti se fotografiază în piaţa care e neaparat loc de bifat dacă eşti în vizită în oraş, iar câţiva clujeni au ieşit să prindă, pe băncuţe, un pic de soare capricios de mai. În faţa regelui (statuie), o mână de oameni a venit cu mesaje. Dezbat tema şi sunt dezamăgiţi de câţi de puţini suntem.

20160506_191804

Au venit desigur cei care îi mobilizează de obicei, prin event-uri pe Facebook, pe clujeni să iasă în stradă, cei pe care i-ai întâlnit la mai amplele manifestări unde s-a  adunat lumea în stradă: pentru diasporă, anti-Ponta, pentru păduri, pentru #Colectiv. „Tehnocraţia Hexinfectează România”, „Indiferenţa ucide” şi „Guvernare tehnocrată – sănătate diluată”, susţin, cu mesajul scris purtat prin piaţă puţinii revoltaţi care au şi apărut, nu discută doar acasă.

20160506_191840

„Eu cred că şi persoanele trebuie să răspundă. E evident că pentru ce s-a întâmplat nu e vina actualului guvern, dar reacţia şi tendinţa de a apăra sistemul ar trebui penalizate”, spune Dumitru Cornel Vîlcu, unul dintre cei care se alătură constant protestelor din ultimii ani de la Cluj. „Spitalul de Oncologie Cluj, Institutul Inimii Cluj + alte 48 de spitale folosesc apă în loc de dezinfectant”, au scris protestatarii pe o pancartă depusă la baza statuii regelui.

DSC_1511

Cu toate că în piaţă, vineri seara, lumea e puţină, tema sistemului medical e una majoră şi aproape fiecare dintre cei prezenţi a auzit despre ori chiar a trăit o experienţă dureroasă prin spitalele româneşti. „Mama unui prieten s-a internat în Alba pentru  o operaţie la şold. În urma acestei intervenţii, a contacat o infecţie cu un virus care se găseşte prin spitale, după cum a aflat fiul. A adus-o la Cluj şi multă vreme nu au avut ce să îi facă nici aici; a mutat-o la alt spital. Acum e tot în spital şi încă nu e chiar bine”, împărtăşeşte unul dintre tinerii care a ajuns vineri seara în Piaţa Unirii. „Se întâmplă astfel de lucruri îngrozitoare chiar lângă noi, ne afecteză pe toţi şi suntem aşa de puţini acum aici”, completează el.

20160506_191442

„Am venit să protestăm împotriva mafiei din sistemul medical”, spune doamna cu mască. „Şi ne fură banii”, completează micuţa care o secondează.

doua

„Nu numai că ne fură banii, dar ne distug sănătatea. Am venit pentru copiii, părinţii şi bunicii noştri, dar şi pentru noi, avem dreptul la un sistem de sănătate sănătos”, subliniază mama. Scandalul în mijlocul căruia se află firma Hexi Pharma a izbucnit în urma morţilor de după Colectiv, dar cazuri au tot fost în ultimii ani prin spitalele din ţară, spun pacienţi sau familii ale acestora. „Acum un an de zile, tata a contractat o infecţie la spital, în urma unei intervenţii chirurgicale. Fiind în vârstă, un an de zile a dus-o aşa, era la limită. S-a întâmplat la spitalul de ortopedie. Cei de acolo nu au recunoscut că e o infecţie luată din spital, au zis că e din cauza diabetului, că e bătrân, că nu ştiu ce…”, aminteşte Luminiţa Dejeu, venită, ca şi alte dăţi, la micul protest de la Cluj. Ce speră să se întâmple în continuare? „Sper să se întâmple ceva în ţara asta din mai multe puncte de vedere, dar sistemul medical a devenit ceva urgent şi foarte grav. Sper să fie un început de schimbare. Nu o să se întâmple nimic peste noapte, dar dacă nu facem ceva nu o să se întâmple nimic cu siguranţă”, consideră ea.

Nu se scandează, nu se strigă, nu avem imn, nici un personaj negativ împotriva căruia să se adune acum mesajele.

Adi Dohotaru, şi el un obişnuit al adunărilor din Piaţa Unirii, a venit şi de această dată la protest. Unul care a reuşit să mobilizeze puţină lume, în ciuda temei dureroase. „Mi se pare revoltător că s-a ajuns la un astfel de sistem, care nu doar că e corupt, dar vedem şi o situaţie în care anumite funcţiuni ale statului sunt externalizate pentru un profit veros. Serviciul medical trebuie să fie public, nu neaparat externalizat unor oameni fără conştiinţă morală. Asta se întâmplă şi pentru că reprezentanţii statului spun că statul e un gestionar prost şi trebuie să externalizăm multe servicii. Nu sunt de acord cu ideea asta, cred că printr-un control civic serios asupra statului putem să oferim servicii publice mai eficiente. Aici trebuie luptat. Statul poate oferi servicii bune dacă există un control civic. Adesea serviciile publice pe care le oferă statul sunt în competiţie sau în conflict cu anumite  servicii ale pieţei. Aici e o miză; de a vedea ce se poate face mai departe, dincolo de felul complet disfuncţional în care statul a reglementat modul în care oferă servicii o firmă privată. E un fenomen mondial acesta, în care medicii par înrobiţi de sistemul farma. Există două categorii: sunt unii care vor să facă profit şi alţii care cred în sistemul public, dar care sunt tot mai puţini”, zice Dohotaru. „Trebuie să avem o schimbare pe plan mental. Ca schimbare imediată văd o reglementare mai bună din partea statului, dar pe plan mediu ar trebui să gândim altfel serviciile publice. Ele nu sunt o iluzie, ele se pot oferi”, susţine Dohotaru.

 

piata goala cu politisti

 

 

 

 

 

 

Un comentariu

  1. Cu nostalgie imi aduc aminte cat de PERFECT functiona sistemul sanitar pe vremea lui pacalici-din-carti ! Cum au intervenit ei , impecabil in cazul Colectiv, cum am ajutat statele lumii, punandule la dipozitie spitalele noastre in cazul calamitatilor naturale dar si al atentatelor. Cum am insanatosit popoare intregi care si-au gasit leacurile numai aici la noi, cum veneau capetele incoronate ale lumii si cei mai mari politicieni planetari sa se trateze cu Gerovital la Amara. Asta apropo de tov badiucul ala cu banner-ul cu tehnocratia ! Mare-i Doamne gradina …

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare