Închide

Piața apartamentelor noi în cel mai scump oraș rezidențial din țară: Prețuri, număr de proiecte, zone accesibile

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 03, 2022 1 6758

În Cluj sunt, în această perioadă, 1.715 de proiecte rezidențiale în construcție sau finalizate medii și mari (ansambluri rezidențiale de case și vile sau apartamente și blocuri), potrivit platformei șantireronline.ro citate într-o analiză a agenției Blitz Imobiliare.

Prețurile la apartamente variază în funcție de dezvoltatori și de poziționare.

Cele mai scumpe și mai accesibile apartamente 

„Dacă ar fi să facem un top, cele mai scumpe ansambluri rezidențiale din Cluj se situează în cartierele Zorilor, Bună Ziua, Între Lacuri, Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Borhanci, Plopilor și Europa”, arată analiza Blitz.

La polul opus, ansambluri rezidențiale ieftine se găsesc în cartierele Apahida, Baciu și Florești.

Pe de altă parte, ansamblurile rezidențiale formate din case nu se regăsesc în cele mai aglomerate cartiere, acestea fiind construite în zone mai aerisite și mai liniștite în afara Clujului.

„Apartamentele noi sunt preferate pentru achiziție, deși au un preț de achiziție comparabil mai mare decât cel al apartamentelor vechi. Însă din cauza cererii mari pe acest segment, cresc într-un ritm susținut și prețurile la locuințele în construcție care vor fi finalizate în următorii 2 ani”, arată analiza.

În localitățile din vecinătatea municipiului, în cartiere precum Apahida, Baciu și Florești, se mai găsesc prețuri de aproximativ 1.259 euro/mp. Pe piață se găsesc și oferte mai ieftine, de la 803 euro/mp pentru case și apartamente noi în afara Clujului, în Baciu, Florești și Apahida.

În ceea ce privește prețurile generale, în septembrie proprietarii cereau pe apartamentele noi din Cluj-Napoca, în medie, 2448 euro/ mp, cu 24% mai mult decât în urmă cu un an, conform platformei Imobiliare.ro. În același timp, prețurile apartamentelor vechi erau de 2337 euro/mp.

Peste 1300 de proiecte rezidențiale sunt în lucru, în diverse stadii – de la plan la amenajare – în județul Cluj, care deținea cea mai scumpă piață imobiliară din țară, potrivit datelor IBC Focus. Deși lovită de creșterile de costuri la materiale de construcții, inflație, scăderea veniturilor reale ale populației și accesul mai dificil la creditare, piața rezidențială e, deocamdată, activă: aproape 11.000 de proiecte de locuințe au fost identificate, în diverse stadii de lucrări în primele zece luni ale anului, în creștere cu aproximativ 36% față de aceeași perioadă a anului trecut,

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare