Închide

Petiție pentru un „Muzeu al Imaginii” în România. La Cluj?

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Kristina Reştea - mart. 21, 2016 0 362

De aproape doi ani organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania au lansat ideea realizării la Cluj a unui muzeu al cinematografiei, într-o locație – simbol: Depozitul de Filme. Cu toate că exista și ideea, și locația, și posibili administratori de la TIFF și chiar și susținerea declarativă a primăriei, proiectul e încă în lucru. Acum, organizatorii unui mai tânăr festival de la Cluj, Photo România, lansează o nouă propunere pentru un alt muzeu din familia artei: unul al imaginii. Acesta ar cuprinde un spațiu expozițional pentru imaginile și echipamentele istorice, un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor, un spațiu de arhivare a imaginilor și o sală pentru proiecțiile de film și fotografie. Petiția poate fi semnată AICI. Clujul are un loc în istoria fotografiei în România și e posibilă locație justificată pentru un astfel de muzeu, consideră inițiatorii petiției și organizatorii festivalului clujean Photo. Nu e însă obligatoriu ca muzeul imaginii să fie aici, spun însă tot ei. Mai trebuie amintit şi faptul că la Cluj muzeele nu o duc prea bine – Muzeul Farmaciei riscă să fie evacuat dintr-un imobil retrocedat în centrul istoric şi chiar Muzeul de Artă Cluj-Napoca are un statut incert, găzduit de Palatul Banffy, care ar avea nevoie de intervenţii de reabilitare, dar blocat într-o situaţie juridică încă neclară.

Un grup de fotografi, regizori și organizatori de evenimente culturale vor să înființeze în România un muzeu dedicat imaginii. Deocamdată s-a lansat o petiție, inițiatorii proiectului fiind organizatorii Photo Romania Festival, cel mai mare festival de fotografie din Europa de Est.  Aceștia sunt susținuți de mai multe organizații de profil și artiști din domeniul imaginii, se arată într-un comunicat de presă. Petiția demarată în acest sens a strâns până în acest moment peste 800 de semnături. Instituția ar urma să cuprindă patru secțiuni: fotografie, film, mass-media și publicitate. Unde să apară acest muzeu? la Cluj? „Nu neaparat la Cluj”, menționează pentru Actualdecluj.ro Paul Boca, responsabil de comunicare pentru Photo România Festival. „Noi vrem să strângem semnături deocamdată, ca să putem merge cu proiectul la Ministerul Culturii. Spațiul poate fi în orice alt oras. Noi ne-am dori să fie la Cluj, dar depinde în ce măsura o să primim spațiu aici. O să vedem ce oportunități apar pe măsură ce promovăm proiectul”, a menționat Boca. „Noi vrem să fie făcut. Daca o să apară variante din partea primariei din Cluj, o să le discutam cu ei. E important să se facă. Proiectul e gândit ca fiind național, dar Clujul e unul dintre orașele în care ar fi mai mult decat binevenit un astfel de muzeu”, a precizat reprezentantul echipei Photo România Festival.

Ce e „Muzeul Imaginii”

„Rolul muzeului va fi unul de conservare și expunere a obiectelor care au marcat istoria imaginii românești: fotografii, pelicule, publicații, clișee realizate pe sticlă, afișe și machete publicitare, echipamente fotografice și cinematografice. România e una dintre puținele țări europene care nu au un centru pentru salvarea, conservarea și expunerea imaginile istorice. Sute de imagini se deteriorează anual din cauza condițiilor primitive de păstrare. Altele – mii – nu ajung să fie văzute niciodată de public: sunt prinse în lăzi de carton, beciuri vechi și ateliere improvizate”, au transmis inițiatorii petiției.

De asemenea, proiectul își propune să celebreze imaginea românească și momentele remarcabile din istoria acesteia: „În România, la Cluj, s-a născut unul dintre primii zece fotografi ai Europei: Carol Popp de Szathmári. A fost primul fotojurnalist de război din lume. Neurologul bucureștean Gheorghe Marinescu a studiat încă din 1898, cu mijloacele cinematografiei, boli ale sistemului nervos. E unul dintre principalii precursori ai filmului științific mondial. În România s-a realizat primul pseudo-documentar din istoria filmului, o peliculă de popularizare a științei: Grozăviile lumii. Iosif Berman, unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști români interbelici, a lăsat în urma lui zeci de mii de fotografii de o forță extraordinară și a inventat, practic, genul fotografiei etnografice. Sunt evenimente memorabile din istoria României, care trebuie celebrate într-un muzeu dedicat imaginii”, au declarat inițiatorii proiectului.

Muzeul va cuprinde un spațiu expozițional pentru imaginile și echipamentele istorice, un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor, un spațiu de arhivare a imaginilor și o sală pentru proiecțiile de film și fotografie. Conform textului petiției, „existența unui astfel de centru va însemna salvarea a mii de imagini care se deteriorează din cauza condițiilor precare de păstrare. Muzeul va reprezenta o primă oportunitate reală de centralizare și documentare a istoriei vizuale a României: un centru expozițional și educațional modern, care ne va pune în dialog direct cu instituțiile de acest fel din toată lumea. Fotografia și cinematografia românească sunt de mulți ani pe buzele publicului, curatorilor și cronicarilor din toată lumea. Muzeul de Istorie a Imaginii va promova creatorii români contemporani și ne va ajuta să valorificăm la modul real memoria artiștilor de altădată.”

„Muzeul Filmului”, împotmolit la Cluj 

Organizatorii TIFF au lansat încă din 2014 ideea unui muzeu al Filmului, în spațiul fostului Depozit de Filme, dar și o campanie pentru salvarea cinematografelor din țară. Primăria și-a asumat propunerea de a face un muzeul al cinematografiei în locul fostului Oficiu de difuzare si programare a filmelor Cluj de pe strada Septimiu Mureșan (fostă Maiakovski) și a cerut Ministerului Culturii și regiei România-Film, cei care îl au în proprietate, să preia în patrimoniu respectivul spațiu. Conducerea RADEF, prin directorul Adrian Mironescu, spunea la începutul anului că singura formulă în care autoritățile locale se pot folosi de respectivul spațiu este fie să-l cumpere, fie să-l închiriereze.

Citește mai multe aici:

Depozitul de filme nu se dă pe degeaba. Cum răspunde regia România Film la cererea primăriei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.