Închide

Petiție pentru deschiderea tuturor creșelor și grădinițelor din Cluj pe perioada verii

ActualitateAdministrațieEducaţie by Actual de Cluj - iun. 09, 2024 0 109

Există în Cluj-Napoca unități de învățământ preșcolar unde nici nu s-a pus vreodată problema deschiderii pe timpul verii nici chiar și în sistem comasat, dar și instituții care se deschid doar pe o perioada de 3-4 săptămâni, fără alternative, semnalează părinți din Cluj-Napoca. Aceștia au inițiat o petiție (se poate semna AICI) prin care cer revizuirea organizatorică pe perioada vacanței a programului grădinițelor și creșelor pentru a veni în ajutorul părinților care nu-și permit bone sau tabere scumpe, nici nu își pot lua concedii pentru a sta cu copiii.

“La nivelul comunității părinţilor din Cluj-Napoca a căror copii frecventează grădinițe și creșe de stat, s-a sesizat că există o problema majoră de organizare pe perioada verii, și anume,  închiderea grădinițelor și creșelor de stat, total sau partial pe timpul verii (iunie-iulie-august). Principalul motiv invocat este lipsa de personal care să poată supraveghea copilașii pe această perioadă iar administrațiile grădinițelor și creșelor trebuie să le acorde 45 de zile de concediu de odihnă cadrelor didactice și personalului auxiliar aferent unităților în această perioadă, iar în timpul acestor zile de concediu în care, cadrele sunt plătite,  părinții sunt nevoiți să găsească variante precum: să își ia concedii fără plată, să renunțe la locurile de muncă, să înscrie copilașii la diferite tabere de vară care costă extrem de mult. Din nefericire sunt foarte mulți părinți care nu își permit aceste variante și totuși vorbim despre copilași cu vârste între 2 și 6 ani care au nevoie de structura și program în viața lor și nu de haos, vorbim despre copii care au nevoie de un program structurat. Nici un angajator din mediul privat sau de stat nu poate oferii asemenea perioade de concediu și este inuman să fim nevoiți să recurgem la demisie pentru că nu avem cu cine sa ne lăsăm copilașii”, au mai semnalat părinții.

Aceștia au mai reclamat lipsa comunicării între instituții și neacordarea de către Inspectoratul Școlar Județean a unui sprijin pentru cadrele didactice care doresc să vină în ajutorul părinților.

“În articolul 14 din  Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și altor unități de educație timpurie antrepreșcolară din 28 04 2022 se precizează că: (1) Unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară cu program prelungit funcţionează pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanţelor şcolare, perioadă în care se organizează activităţi educaţionale recreative. (2) Unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, indiferent de tipul de program al acestora, îşi pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului şcolar şi cu informarea părinţilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curăţenie, reparaţii sau dezinsecţie. (3) În perioada vacanţelor şcolare se poate restrânge activitatea unităţii de educaţie timpurie antepreşcolară, în funcţie de situaţia cererilor primite din partea părinţilor, cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice”, mai arată părinții.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu