Închide

Petiție online pentru introducerea de urgență a cursurilor de prim ajutor în programa școlară / Teodora, o fată de 14 ani din Cluj Napoca s-a înecat cu un jeleu şi a murit după 6 zile de comă profundă

ActualitateSănătate by Actual de Cluj - mai 06, 2023 1 497

Organizația Declic a lansat o petiție online pentru  introducerea de urgență a cursurilor de prim ajutor în programa școlară, după incidentul cumplit în în care o elevă din Cluj s-a înecat cu un jeleu, ulterior pierzându-și viața.

𝗦𝗲𝗺𝗻𝗲𝗮𝘇𝗮̆ 𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗲𝗿𝗲𝗺 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝘂𝗿𝗴𝗲𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗮 𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗺 𝗮𝗷𝘂𝘁𝗼𝗿 𝗶̂𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗮 𝘀̦𝗰𝗼𝗹𝗮𝗿𝗮̆https://go.declic.ro/prim-ajutor-scoli-0505, transmite Declic.

Teodora, o fată de 14 ani din Cluj, s-a înecat cu un jeleu şi a murit după 6 zile de comă profundă. A aşteptat aproape o oră o ambulanţă cu medic care să-i elibereze căile respiratorii. Specialiştii în prim ajutor spun că dacă profesorii ştiau să efectueze manevra Heimlich, eleva ar fi avut şanse de supravieţuire.

Un medic din Iași i-a încurajat de asemenea pe români să învețe manevra Heimlich, după fetița din Cluj Napoca s-a înecat cu un jeleu, în timp ce se afla cu colegii în  clasă, la școala din comuna Geaca.

”Nu uitați de manevra Heimlich (salvare de la sufocare). Sunt 10 lucruri esențiale. Toți ar trebui să știm să facem asta. O manevră simplă ar putea salva viața celui de lângă tine și ți-ar putea salva viața”, spune medicul ieşean Tudor Ciuhodaru, fost parlamentar și inițiatorul unui proiect de lege care prevede deja învățarea acestei manevre în școli. O fetiță de 14 de ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală. ”Nu era singură și nu e singura viaţă irosită”, spune el. ”Românii mor fară a li se aplica la timp manevra salvatoare”.

”Ce trebuie să ştiţi? Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucţie a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp strain. Trebuie învăţată şi exersată în toate şcolile din România împreună cu multe alte noţiuni de prim-ajutor, așa cum prevedea legea Ciuhodaru ce ar fi putut deja salva mii de vieţi. Altfel, lipsa educației pentru sănătate este frecvent letală”, adaugă medicul.

sursa foto: doctorulzilei.ro

Un comentariu

  1. Laudabil demersul, dar n-ar fi necesara introducerea in studiul scolar si a codului penal? Cati tineri mor pentru ca nu cunosc legea?! Nu e destul de mare presiunea pe judecatorii pentru a intreprinde acest demers? Oare faptul ca tinerii, adolescentii, au o cota tot mai mare din infractiunile ce se produc in tara nu da de gandit si nu justifica cunoasterea legii de la varstele adolescentei?

Scrie un comentariu

Articole similare