Închide

Peter Tunde, suspectată că a fraudat titularizarea și definitivatul la Cluj. Cum proceda și de ce nu s-a învățat minte

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 03, 2014 0 477

Adjunctul inspectorului școlar general din Cluj, Peter Tunde, arestată aseară preventiv pentru trafic de influență în formă continuată, e suspectată că a fraudat și examenul de bacalaureat din vară, dar și examenul de titularizare și cel de definitivat.

Procurorii spun în referatul prin care au propus ieri arestarea preventivă a lui Peter Tunde că aceasta a fost suspectată de mai multe ori că e dispusă să fraudeze rezultatele examenelor în schimbul unor sume de bani, chiar dacă a fost avertizată că riscă „să dea cu subsemnatul la o instituție din trei litere”.

Iată modul cum proceda inspectorul școlar general adjunct: „Pentru a înlesni promovarea examenelor prin fraudă, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla a instruit aparţinătorii elevilor candidaţi ce s-au prezentat la examenele scrise de bacalaureat să fie inserate în lucrări anumite „parole” de recunoaştere a acestora notate pe pagina 3 a fiecărei lucrări scrise, iar la ieşirea din examen să-i fie comunicate, prin sms, numărul de pagini de la fiecare testare. Scopul acestor parole era de a facilita identificarea lucrărilor anterior corectării tocmai pentru a putea fi corectate prin evaluarea superioară a conţinutului, anterior desigilării colţului secretizat şi prin acest fel să se realizeze promovarea examenelor”, spun procurorii, adăugând că Peter Tunde a avut înțelegeri de acest gen cu cinci persoane, de la care a pretins și primit 3.400 de euro, 1.700 euro, 2.200 de euro, 1.700 și respectiv 600 de euro. „De asemenea, în cauză există date şi indicii că sume similare au fost pretinse şi primite de inculpata Peter Tunde Ilona Csilla şi de la alte persoane, în ambele sesiuni ale bacalaureatului din acest an, tot pentru intervenţii în vederea notării favorabile a lucrărilor unor candidaţi”, spun procurorii.

Peter Tunde a recunoscut în cuprinsul declaraţiei date primirea unor sume de bani pentru a facilita prin intervenţii promovarea unor probe ale examenelor de bacalaureat susţinute de copiii acestora.

Procurorii mai spun că aceasta e implicată și în fraudarea examenelor de definitivat şi titularizare susţinute în iulie 2014 de cadrele didactice. „Măsurile de supraveghere tehnică au surprins o modalitate similară cu cea din bacalaureat, de comunicare între inculpată şi profesorii candidaţi, cu inserare de parole în cadrul lucrărilor scrise, precum şi intervenţii realizate în acea perioadă asupra membrilor comisiilor de evaluare a lucrărilor din examene”.

Procurorii subliniază că Peter Tunde a fost suspectată de implicare în fraudarea bacalaureatului dni vară, motiv pentru care a şi fost înlocuită din comisia de bacalaureat prin ordin al ministrului.

„Inculpatei i s-a transmis odată cu luarea măsurii de la nivelul ministerului că s-a urmărit evitarea ca ea să dea „cu subsemnatul la o instituţie cu numele format din 3 litere”, cu referire evidentă la Direcţia Naţională Anticorupţie”, spun procurorii. „Cu toate acestea, semnalul de alarmă constituit de măsura luată pe linie administrativă nu a acţionat asupra inculpatei ca un factor inhibitor al comportamentului ilicit, ci aceasta a stăruit în activitatea infracţională, implicându-se în fraudarea bacalaureatului din sesiunea din august 2014, urmărind satisfacerea nevoilor materiale proprii. Cu toate acestea, semnalul de alarmă constituit de măsura luată pe linie administrativă nu a acţionat asupra inculpatei ca un factor inhibitor al comportamentului ilicit, ci aceasta a stăruit în activitatea infracţională, implicându-se în fraudarea bacalaureatului din sesiunea din august 2014, urmărind satisfacerea nevoilor materiale proprii. La fel, indiciile cauzei pun în evidenţă suspiciunea implicării inculpatei în fraudarea examenului de definitivat şi titularizare ce a avut loc la nici două săptămâni după ce inculpata a fost îndepărtată din comisia de bacalaureat. Apreciem că o astfel de conduită vine să pună în evidenţă predispoziţia inculpatei spre comiterea acestui gen de fapte de corupţie, uşurinţa cu care se implică în fraudarea examenelor în scopul obţinerii de foloase necuvenite, precum şi încrederea pe care aceasta o avea în mecanismul pe care şi l-a stabilit în vederea fraudării, mecanism ce a fost stopat doar prin intervenţia organelor de urmărire penală”, mai spun procurorii DNA.

Dosarul a fost instrumentat chiar de șeful serviciului DNA Cluj, Elena Botezan, cea care a cerut ieri în fața instanței Tribunalului Cluj arestarea preventivă pentru 30 de zile a acesteia, propunere însușită de judecătorul de drepturi și libertăți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.