Închide

Peste patru sute de candidați susțin mâine examenul de definitivat în învățământ la Cluj, care sunt cele mai căutate discipline

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 19, 2022 0 150

Peste patru sute de candidați susțin mâine examenul de definitivat în învățământ la Cluj.

Datele Inspectoratului Școlar Județean arată că în Cluj un număr de 411 de candidați sunt așteptați mâine la proba scrisă a examenului. Proba este organizată pentru 42 de discipline, în centrul de examen de la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca.
Dintre cei 433 de candidați înscriși la începutul anului școlar, în Cluj, au fost admiși, în vederea susținerii probei scrise, un număr de 411 candidați – care au îndeplinit cumulativ mai multe condiții. Acestea sunt efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ”Bine” sau ”Foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional – de cel puțin 8, dar cu note nu mai mici de 7 la fiecare probă.

La fel ca în sesiunile anterioare, la nivelul județului Cluj, disciplinele de examen cu cel mai mare număr de candidați înscriși sunt:învățământ preșcolar în limba română – 134 de candidați, față de 146 în sesiunea din 2021, învățământ primar în limba română – 78 candidați, față de 81 anul trecut, și respectiv educație fizică și sport – 29 de candidați. Spre deosebire de anul anterior, pe locul patru ca număr de candidați, în acest an se situează limba engleză, cu un număr de 24 de candidați înscriși.

Cadrele didactice care promovează acest examen dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar, câștigând dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice, în timp ce candidații care nu promovează examenul de definitivat pot fi angajați în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Primele rezultate vor fi afișate în 27 iulie, iar cele finale, după contestații – în 4 august. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, medie care trebuie să fie cel puțin 8 pentru promovarea examenului național de definitivare în învățământ.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare