Închide

”Peste 9 luni ori se vor naște mulți copii, ori vor exista multe divorțuri”. Ce efecte produce izolarea în viața de cuplu, răspunsurile pertinente ale psihoterapeutului Cristina Dimitrescu

ActualitateSocial by Actual de Cluj - apr. 15, 2020 0 218

Ce efecte produce izolarea asupra psihicului, cum afectează viața de cuplu, cum ar trebui să arate programul ideal pentru a face mai ușor față situației de izolare în care ne regăsim cu toții, sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns psihoterapeutul Cristina Dimitrescu, pentru G4Media.

„Peste 9 luni ori se vor naște mulți copii, ori vor exista multe divorțuri. Cuplul poate avea de suferit sau nu, în funcție de modul în care a relaționat până la acest moment (…) Multe din cuplurile actuale au devenit de-a lungul timpului doar colegi de apartament care împart acelasi dormitor si cheltuielile lunare”, afirmă, Cristina Dimitrescu, psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Sistemica de Cuplu si Familie.

Psihologul susține că nu e bine ca această perioadă să devină obișnuință. „Este o închisoare a minții, care pe mulți i-a paralizat fizic”, mai spune Cristina Dimitrescu. Ea oferă o serie de soluții pentru a trece mai ușor prin perioada de izolare.

Rep: După mai bine de o lună de izolare socială, care sunt principalele efecte pe care este normal să le resimtă cineva care a stat între patru pereți și a redus contactele obișnuite cu colegii, prietenii și a renunțat la viața socială?

Cristina Dimitrescu: În primul rând aș spune că o parte dintre cei care sunt izolați forțat la domiciliu, sau în stare de urgență, resimt unele efecte, în general persoanele extroverte, cele care au nevoie de o viață socială, cele introverte mult mai putin sau deloc.

Efectele sunt începând cu anxietatea și terminând cu depresia. Dar trebuie să menționăm că doar s-a limitat contactul social față în față, în același timp s-a extins folosirea mediului virtual pentru menținerea contactului între oameni.

Rep: Viața de cuplu are, în general, de suferit în izolare sau, dimpotrivă, se refac, se întăresc legăturile?

CD: Imediat ce s-a instaurat această stare de necesitate am spus că peste 9 luni ori se vor naste multi copii, ori vor exista multe divorțuri.

Cuplul poate avea de suferit sau nu, în funcție de modul în care a relaționat până la acest moment. Dacă pentru ei a fost o normalitate a discuta în fiecare zi, a împărți momentele de bucurie și cele de supărare, atunci această perioadă va trece cu liniște și cu armonie.

Rep: Ne putem aștepta la o creștere a numărului de divorțuri după reluarea vieții obișnuite?

CD: După cum am spus da, este posibil, pentru că multe din cuplurile actuale au devenit de-a lungul timpului doar colegi de apartament, care împart același dormitor și cheltuielile lunare. Chiar și în week-end nu stăteau doar unul cu celălalt, ci ieșeau cu grupul de prieteni, inclusiv în concediul de odihnă.

Rep: Cum pot fi evitate monotonia, depresia, pierderea interesului?

CD: În primul rând, această perioadă, atât pentru cei care stau acasă fără să lucreze, cât și pentru cei care și-au transformat o cameră în loc de muncă, este propice pentru a-și pune pe hârtie ce și-au dorit de mult să facă și nu au reușit: să citească o carte, să stea mai mult cu partenerul sau/ și cu copiii, să învețe o limbă străină, să privească o piesă de teatru.

Multe domenii s-au transferat în mediul online, ai acces la multe cursuri de dezvoltare personală și profesională, cu bani sau nu.

Crearea unei rutine este cea mai importantă, care să includă activități diverse.

Am văzut și petreceri sărbătorite pe Zoom, oameni care se bucură de un pahar de vorbă și în condițiile distanțierii sociale, deci se poate.

Rep: Cei care pot lucra de acasă, lucrează mai eficient sau mai prost decât la serviciu?

CD: În general, eficiența a crescut, din câte am observat, numai și prin faptul că nu ești nevoit să înfrunți traficul de dimineața și seara din oraș. Dar trebuie să atragem atenția asupra faptului că, cu cât se prelungește această stare de izolare, cu atât oamenii își doresc mai mult să revină la locul de munca fizic, în companii.

Până la urmă, omul este o ființă socială și are nevoie de contactul fizic cu ceilalți. Iar noi, românii, întotdeauna am profitat de sărbători pentru a reuni familia sau întotdeauna la greu am fost unii lângă alții.

Rep: Ce efecte are izolarea asupra copiiilor și cum poate fi diminuat impactul?

CD: În primul rând, copiii școlari au avut o perioadă în care erau foarte derutați: oare suntem în vacanță, că nu mergem la școală? Apoi a venit avalanșa de lecții predate online, de către cadre didactice care nu erau pregătite din punct de vedere metodologic și, uneori, nici tehnic pentru acestea.

Pentru cei care nu sunt la școală, trimiterea lor la bunici, la țară a putut sa creeze multă anxietate, poate și să experimenteze abandonul din partea părinților, dacă până atunci nu au fost separați atât de mult timp și atât de brusc. O altă categorie este a celor ce au rămas acasă și nu înțeleg de ce părinții trebuie să lucreze și de ce nu le acordă mai multă atenție.

Impactul poate fi diminuat prin a descoperi, fiecare familie, ce înseamnă echilibrul. Prin a găsi puterea să stabilești niște granițe foarte stricte în ceea ce privește amestecul muncii în viața de familie.

REP. Următoarea lună va fi mai dificilă decât prima sau intervine obișnuința?

CD: Incertitudinea nu creează obișnuința. Frica impregnată de către autorități la nivelul oamenilor este foarte mare. Gândiți-vă cum reacționăm fizic, mental și emoțional în momentul în care ni se strigă în megafoane „Stați în casă”.

Părinții și bunicii au trecut prin razboi, prin foamete și lipsuri de toate felurile. Toate emoțiile trăite se transmit transgenerational urmașilor care nu înteleg de ce ne bate inima mai tare cand vedem mașini cu jandarmi, polițiști sau armata la intersecțiile mari.

Este o situație anormală. Nu este normal să ajungem să fie obișnuință. Să ne fie frică să ieșim pe stradă, chiar dacă avem voie, în condițiile legilor actuale de stare de urgență. Este o închisoare a minții care pe mulți i-a paralizat fizic.

Citește tot articolul aici:

Cum ieșim din ”închisoarea minții” după o lună de izolare și încă una la orizont? Specialist în psihoterapie de cuplu și de familie: Peste 9 luni ori se vor naște mulți copii, ori vor exista multe divorțuri

Nici un comentariu

Scrie un comentariu