Închide

Peste 1,9 milioane de lei pentru modernizarea turnului Primăriei

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 16, 2015 0 446

Lucrările de reabilitarea a turnului clădirii în care funcționează primăria clujenă, pe Moților nr. 1-3 au fost scoase la licitație, după ce consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate, anul acesta. Licitația va fi una electronică, cu termen limită de deschidere a ofertelor data de 24 martie, iar contractul este stimat la peste 1.980.000 lei.

Turnul primăriei de pe care picau bucățile de tencuială a intrat anul trecut într-o etapă de consolidare, iar anul acesta va fi reabilitate. Contractul pentru lucrări a fost deja scos la licitație e primăriei, după ce consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico economici ai proiectului. Lucrarea este estimată la aproape 2 milioane lei, iar licitația va fi una electronică, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, 24 martie fiind termenul limită pentru depunerea ofertelor.

Un grup de arhitecți a propus încă de anul trecut un proiect ambițios primăriei clujene de a moderniza clădirea de pe Moților 1-3 în care instituția își derulează activitatea. Potrivit K&K Studio de Proiectare este nevoie de un proiect de mansardare a clădirii, cu punerea în valoare a turnului de la corpul principal ca punct de belvedere, de de asigurarea acceselor, circulațiilor orizontale și celor verticale prin lifturi (atât pentru persoane cat și pentru transportul documentelor), de asigurarea unor funcțiuni complementare adecvate : punct de informare, restaurant, etc. Viziunea propusă a fost catalogată de primar ca un plan pe următorii 20-30 de ani. Ca excepție s-a acceptat un proiect de reparare a turnului cu ceas al corpului principal de clădire, de pe care în ultimii ani a început să pice tencuiala. Contractul a fost semnat cu K&K la valaorea de 53.000 de lei și a presupus servicii de investigare, cercetare, expertizare tehnică și microbiologică, studii de parament și istoric, proiectare și întocmire DTAC pentru intervenție de primă necesitate pentru reparații/consolidare/remedieri.

Citește mai multe despre propunere:

FOTO EXCLUSIV Vezi cum poate arăta „casa” de unde primarul Emil Boc conduce orașul

Arhitetcul Szabolcs Guttmann, președintele Comisiei de Monumente spune că în ceea ce privește turnul primăriei, acesta va fi un exemplu pentru intervenții profesioniste pe clădirile istorice. „Avem patrimoniu medieval, clădiri de secol XIX, încadrate de vecinătăți cu pictură socialistă. Trebuie să facă cineva o viziune unitară pentru intervenții, unde să se regelementeze mariajul cu vecinătățile, materialele utilizate, cum se leagă elementele. În prezent, în oraș, singura clădire pentru care s-au pus la punct un dosar scris de intervenție, ținând cont de toate elementele amintite este turnul cu ceas al primăriei. Știm și de unde trebuie adusă tabla zinc abutisat de placat și cine mai face așa ceva în țară. Sperăm ca acesta să devină un simbol al intervențiilor profesionale. Dar este nevoie de multiplicarea studiilor. Să încetăm practica pompieristică și să centralizeze toate regulilile pentru că asta înseamnă normalitatea. Nu putem doar să stingem de fiecare dată focul unde au picat elementele de pe o clădire din centrul istoric peste pietoni sau să așteptăm să se întâmple așa ca să venim să reglementăm. La noi la monumente așa se vine, se cere avizul când arde”, sublinia Guttmann.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.