Închide

Personaje de poveste, ieşite din cărţi: expoziţie la librărie

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 21, 2015 0 974

Fata Moșului cea cuminte și cățelușa veselă, sora țâfnoasă și încrezută, Sfânta Duminică cea blândă cu balaurii ei „ies”din celebrul basm şi compun decor de librărie. Este vorba despre un vernisaj programat pentru 27 noiembrie la Cărtureşti, în Iulius Mall, cu personajele (re)create de Ileana Surducan, ilustratoare şi ceramistă clujeană.

Editura Vellant a lansat în această toamnă o nouă carte în colecția Pasărea Măiastră, proiect editorial dedicat promovării basmelor și ilustrațiilor românești. Una dintre cele mai cunoscute povești ale lui Ion Creanga‚ Fata babei și fata moșneagului este pusă acum într-o lumină nouă de Ileana Surducan‚ ilustratoare‚ ceramistă și creatoare de bandă desenată din Cluj-Napoca.

„Ilustrațiile sunt realizate într-o tehnică specială: o potrivire ingenioasă de figurine din ceramică‚ decoruri elaborate din hârtie‚ fotografii‚ colaje și ilustrații inedite. Ileana a lucrat la proiect mai bine de un an, realizând manual atât personajele din ceramică, cât și decorul, până în cele mai mărunte detalii”, explică reprezentanţii Cărtureşti. Din 27 noiembrie (până în 13 ianuarie), vizitatorii pot admira pe viu protagoniștii acestei povești și universul lor. Expoziția prezintă șase diorame cu păpușile de ceramică folosite, precum și multe dintre decoruri, alcătuind scene „pline de haz”, spun organizatorii.

Ileana Surducan a absolvit în 2011 Universitatea de Arte şi Design, Cluj Napoca (M.A.), iar în prezent lucrează ca artist freelancer în domeniul ilustraţiei, al benzii desenate şi al ceramicii. Ileana a publicat până acum romane grafice, antologii de bandă desenată şi cărti pentru copii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu