Închide

Percheziții la Cluj în dosar de evaziune fiscală cu prejudiciu de 3 milioane de euro

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 13, 2020 0 409

Percheziții la Cluj în această dimineață într-un dosar care vizează o grupare infracțională care vindea ilegal haine online.

Dsarul e instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţi economice efectuează 35 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Vâlcea, Dolj și Cluj. ”Activităţile vizează o grupare bănuită de evaziune fiscală prin achiziţii intracomunitare de mărfuri, în special materiale textile, aprovizionate din spaţiul comunitar. Mărfurile erau ulterior prelucrate şi comercializate online şi prin intermediul firmelor de curierat ca produse finite (articole vestimentare), fără a fi declarate şi achitate către bugetul de stat taxele şi impozitele rezultate din aceste operaţiuni comerciale”, arată anchetatorii.

Prejudiciul estimat este de aproximativ trei milioane de euro. ”Pentru sustragerea de la realizarea unor eventuale controale ale autorităţilor fiscale şi judiciare, dar şi pentru disimularea adevăratei provenienţe a materiilor prime şi a veniturilor ilicite obţinute din activităţile evazioniste, membrii grupării ar fi acţionat în numele unor societăţi comerciale de tip fantoma. Prin intermediul acestora, folosind transferuri succesive, ar fi reuşit să-şi însuşească banii proveniţi din activitatea infracţională”, mai arată aceștia.

Gruparea a acționat în ultimii patru ani prin 27 de firme, în numele cărora se comercializau haine online, care se livrau prin intermediul firmelor de curierat cu plata ramburs. Ulterior, sumele astfel încasate erau transferate succesiv şi retrase în numerar de la bancomatele unor unităţi bancare şi însuşite de membrii grupării.

Dosarul e derulat de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, care fac azi 14 percheziţii inclusiv la Cluj. ”Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2019-2020, mai multe persoane au pus în aplicare un mecanism evazionist, în scopul obţinerii de avantaje de natură fiscală (TVA şi impozit pe profit datorate statului), prin comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, în cadrul activităţii de „import-cargo” derulată de prin intermediul a șapte societăţi comerciale”, arată anchetatorii. ”Activitatea infracţională a constat în derularea unui circuit de tranzacţii comerciale fictive cu articole de îmbrăcăminte, textile, încălţăminte, jucării şi articole de uz casnic, de provenienţă din import (Turcia şi China), la comanda unor clienţi/beneficiari reali din România”.

Bunurile erau transportate în regim cargo, adică mai multe colete pentru diverşi beneficiari, în acelaşi transport, pe rutele Turcia – România, respectiv China – România, unde ajungeau prin Portul Constanţa şi valorificate în final fără întocmirea de documente fiscale sau prin întocmirea acestora fără conţinut real privind valoarea de vânzare şi cumpărătorul efectiv. ”Astfel, pe fondul cererilor de mărfuri din import (Turcia şi China) formulate de către clienţii/beneficiarii finali care activau în mod real în diverse centre comerciale din România, dar care nu optau sau nu deţineau capacitatea financiară şi logistică de a efectua importul în mod direct, societăţile comerciale importatoare, controlate membrii grupării, s-ar fi interpus a fi furnizori pentru respectivii clienţi”, arată anchetatorii.

În perioada ianuarie – octombrie 2019, prin intermediul celor șapte societăţi comerciale, au fost efectuate 82 de importuri, cu o valoare declarată în vamă în sumă totală de peste 12,5 milioane de lei, adică aproape trei milioane de dolari.

Concomitent cu întreruperea activităţii de import prin intermediul acestor societăţi comerciale, persoanele care coordonau în fapt societăţile ar fi conceput şi pus în aplicare un nou mod de operare, prin intermediul căruia mărfurile de import, origine Turcia, erau introduse în ţară şi livrate beneficiarilor. ”Astfel, a fost creat un circuit scriptic, fictiv, al documentelor pe ruta Turcia – Bulgaria – România – Ungaria – România – Bulgaria. În final, bunurile care se aflau în tranzit vamal sau intracomunitar în România erau descărcate ilegal în ţară şi livrate fără documente de provenienţă clienţilor sau beneficiarilor care le comandaseră.

Până în prezent, au fost identificate 20 de astfel de transporturi. Prejudiciul estimat în cauză este de trei milioan e de euro.

Cele două grupări utilizau aceeaşi bază logistică de societăţi cu un comportament de tip fantomă.

Acţiunea de azi , coordonată de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, este realizată cu sprijinul poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Direcției Generale a Poliției București, IPJ Ilfov, Ialomița, Dolj, Vâlcea și Cluj, dar și specialişti criminalişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, luptători SIAS, dar şi inspectori din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi jandarmi din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu