Închide

Percheziții la Cluj în această dimineață într-un amplu dosar de furt de lemne din pădurile publice, în total sunt puse în aplicare nu mai puțin de 146 de percheziții în țară

ActualitateTop News by Actual de Cluj - sept. 28, 2022 0 347

Percheziții la Cluj în această dimineață într-un amplu dosar de furt de lemne din pădurile publice, în total sunt puse în aplicare nu mai puțin de 146 de percheziții în țară.

Mai exact azi sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt puse în aplicare un număr de 146 de mandate de percheziție domiciliară, în Bucureşti (1) şi județele Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme, dar și la domiciliile a 33 de persoane fizice presupus a fi implicate în activitatea infracțională. Sunt percheziționate și 17 sedii de ocoale silvice. ”Perchezițiile sunt efectuate în vederea completării materialului probator în două dosare penale, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național și delapidare”, arată anchetatorii.

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la depozitele unor firme și se pun în aplicare 61 de ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, prin intermediul cărora din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat operațiuni ilegale în domeniul silvic. Mai exact practica evidențierii fiscale parțiale sau neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție de lemn, prelucrare buștean sau producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită sau tranzacții evazioniste. Astfel, cele două grupări ar fi furnizat lemn cu evidențierea parțială a volumului sau valorii acesteia, sens în care, în conivență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată în numerar prin intermediul unor persoane de încredere.

Mai departe, din cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte firme, faptă ce întrunește conform anchetatorilor elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu