Închide

Percheziții DIICOT la Cluj: cum au reușit doi soți să facă rețea prin care păcăleau sistemul de sănătate

Actualitate by Mihai Prodan - apr. 14, 2016 0 327

Percheziții ieri la Cluj și într-un amplu dosar în care procurorii antidrog încearcă să destructureze o rețea de trafic de droguri de risc și mare risc, acuzată și de evaziune fiscală și fals informatic. În total ieri perchezițiile au ajuns la 15, în trei județe – Cluj, Maramureș și Alba.

Procurorii DIICOT spun că în ultimii doi ani doi soți au înșelat în mod constant mai multe persoane bolnave, pe care le-au indus în eroare pretinzând în mod mincinos că lucrează în cadrul unor companii de distribuire a medicamentelor de uz uman şi că au posibilitatea să le procure în condiţii avantajoase medicamentele de care au nevoie, la preţuri mult reduse faţă de cele oficiale. „În acest sens, suspecta, speculând relaţiile de încredere şi legăturile create de-a lungul timpului între aceasta şi bolnavii pe care i-a indus în eroare în modul arătat mai sus, a reuşit să intre în mod repetat în posesia unor reţete medicale gratuite şi a cardurilor de sănătate care permit titularilor să ridice medicamentele prescrise de medicii specialişti, pe care le-a utilizat în mod fraudulos în scopul obţinerii unor sume de bani pe care şi le-a însuşit”, explică procurorii DIICOT. Ca să-și facă treaba cei doi soți au racolat și alte persoane, spun procurorii, care adaugă că aceștia  au procurat în mod constant de pe piaţa clandestină diferite medicamente pentru uz uman, în special medicamente pentru afecţiuni speciale, care se eliberează doar în baza unor prescripţii medicale şi sunt utilizate în profilaxia rejetului acut de grefă la pacienţii adulţi care au beneficiat de transplant renal ori de ficat, la un preţ mult mai mic decât cel practicat în mod normal de către farmaciile autorizate şi pe care   le-au pus la dispoziţia bolnavilor  în schimbul unor prescripţii medicale pentru aceleaşi tipuri de medicamente dar care aveau o valoare decontabilă la Casa Asigurărilor de Sănătate cu mult mai mare faţă de preţul plătit pentru medicamentele procurate clandestin. Astfel rețeaua obținea rețete medicale cu valoare de 20.000 până la 30.000 de lei, dar ca să obțină medicamentele de pe piața clandestină au cheltuit cel mult 20% din sumă. ” Astfel,  pentru a-şi însuşi în mod efectiv sumele provenite în urma activităţilor infracţionale desfăşurate, cei doi suspecţi, beneficiind de complicitatea reprezentanţilor şi angajaţilor unei farmacii, au procedat la introducerea de date informatice false în aplicaţia SIUI – sistem informatic care gestionează modul de prescriere şi de eliberare a reţetelor medicale de către medici şi farmacişti –  rezultând în acest mod date necorespunzătoare adevărului şi care au avut drept consecinţă decontarea unor sume mari de bani aferente unor reţete medicale care nu au fost eliberate faptic, ci doar scriptic”, spun procurorii.

Ulterior, pentru a-şi asigura un câştig cât mai mare, reprezentanţii societăţii comerciale nu au achitat în numerar celor doi suspecţi diferenţa de bani rezultată dintre suma decontată farmaciei de către CNAS şi suma plătită de către aceştia pentru procurarea medicamentelor clandestin la un preţ mult mai mic, plata fiind făcută “în natură”. Mai exact, procurorii spun că la solicitarea suspecţilor reprezentanţii societăţii comerciale  au furnizat în mod constant, începând cu anul 2014, orice tip de medicamente de uz uman aflate pe stocul farmaciei, însă în limita “profitului” obţinut în urma decontării unor reţete medicale eliberate doar scriptic. Pe acestea cei doi le vindeau cu prețuri mai mici cu o treime față de cel practicat în farmaciile autorizate.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare