Închide

Patru din cinci candidați au obținut medii de trecere la examenul de definitivat la proba scrisă, în Cluj, rezultatele au fost publicate azi

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 21, 2021 0 184

Patru din cinci candidați au obținut medii de trecere la examenul de definitivat, în Cluj, la proba scrisă. Rezultatele au fost publicate azi.

În Cluj rata de promovare la examenul de definitivat este în acest an, înainte de contestații, de 80,96% – adică fiecare al cincilea candidat nu a obținut o medie de trecere.

În Cluj la examen au participat 441 de candidați, 13 candidați înscriși au absentat iar alți cinci au decis să se retragă din motive personale. Pentru a se putea înscrie la examen un candidat trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții –  efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs ”bine” sau ”foarte bine” și media aritmetică a notelor obținute la inspecția la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, minimum 8.

Au fost declarați promovați înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații 353 candidați, considerabil peste sesiunea de anul trecut, când au fost declarați promovați un număr de 252 de candidați, care au obținut medii între 8 și 10. Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 pentru promovarea examenului.

Să precizăm că un număr de 15 candidați din Cluj au obținut media 10 la proba scrisă, dintre aceștia, 12 având media generală de promovare a examenului 10. ”Faptul că în județul Cluj sunt cadre didactice debutante, care au promovat cu un procent așa de bun examenul național de definitivare în învățământ reprezintă o garanție a potențialului lor de dezvoltare profesională”, crede inspectorul școlar general, Marinela Marc. ”Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind și obiectivul principal al examenului național de definitivare în învățământ. Prin dobândirea definitivării în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de cadru didactic debutant și intră pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titular în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice”, a explicat ea.

Contestațiile se depun azi și mâine iar rezultatele finale se vor afișa la centrul de examen din județul Cluj, care e Colegiul Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca, în 28 iulie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu