Închide

Pascal Bruckner – De ce sunt descurajați radicalii islamiști să se instaleze în România

ActualitateCulturăEducaţieTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 07, 2018 0 1809

Prezent la Cluj Napoca pentru a conferenția în cadrul Facultății de Studii Europene a Universității Babeș Bolyai, pe tema „Europa faţă în faţă cu islamul radical şi cu Imperiul rus”, cunoscutul scriitor și filosof francez, Pascal Bruckner, a acordat un scurt interviu pentru Actual de Cluj. De ce România este altfel și de ce până în prezent nu ne-am confruntat cu atentate ale islamiștilor radicali, cine este România în perspectiva construcției Uniunii Europene și care sunt previziunile pentru evoluția acestei structuri, au fost în mare temele abordate în cadrul acestui dialog:

Reporter: Ați subliniat recent într-un interviu că marea provocare a Europei în momentul de față va fi aceea de a construi un islam liberal. Cum vă imaginați această transformare a islamului în țările europene care nu par deloc pregătite să-i primească și să-i accepte pe musulmani? Cum ar trebui să se comporte fiecare comunitate în parte, ce să facă societatea noastră?

Pascal Bruckner: E o întrebare care presupune un răspuns foarte vast, pe foarte multe paliere. Ceea ce este sigur e că nu putem vorbi despre o reformare a islamului fără musulmani. Nu putem face noi reforma în locul musulmanilor. De alfel, și noi am avut nevoie de patru secole pentru a cuminți creștinismul. E greu, așadar, să spunem exact cum și ce trebuie făcut, sau cât va dura, tot ce putem să facem este să ne implicăm pentru a limita islamul radical. În Franța, de pildă, se încearcă acest lucru prin faptul că s-au creat niște institute de teologie musulmană. Se încearcă, astfel, tăierea legăturilor musulmanilor din Franța cu radicalii din Maroc, Algeria, Turcia, Tunisia. Se instituie un fel de control asupra mesajelor care sunt transmise în comunitățile acestea, pentru a nu se mai instiga la ură. În ansamblu, consider că trebuie să fie o muncă organizațională, structurală și politică, dar sigur, revin și spun că nu putem reforma noi islamul în locul musulmanilor.

Rep. De ce  credeți că România, un stat profund ortodox, nu s-a confruntat până acum cu atentatele radicalilor islamiști? Poate fi religiozitatea românilor o piedică în privința instalării radicalilor musulmani la noi în țară?

 P.Bruckner: Da, eu cred, într-adevăr, că a fi un bloc religios descurajează  extremismul islamist. România are acest avantaj: un popor foarte credincios. Franța nu mai este un stat catolic și consider că acest lucru a condus la dezvoltarea organizaților musulmane extremiste. Noi ne-am pierdut, din păcate, identitatea religioasă, în timp ce România, și alte țări din estul Europei, păstrează această latură esențială.

Rep. Cum vedeți România, în contexul european actual. Care ar fi problema majoră cu care ne confruntăm și care se vede din afară?

P. Bruckner: România rămâne o punte între orient și occident, între lumea slavă și lumea latină, este o peninsulă a latinității înspre Est, acea latinitate care începe cu Spania, Portugalia, Italia, Franța și apoi ajunge până în România. Desigur, există problemele istorice care vă diferențiază, guvernele efemere, sărăcia, corupția, care încă persistă, dar dacă mă întrebați pe mine, progresele României pe toate palierele sunt chiar spectaculoase și consider că aveți toate motivele să fiți optimiști. Cred că principalul pericol pentru România rămâne exodul populației și mai ales al tinerilor. Sunt deja peste 100.000 de români în Franța. Cred că cel mai important pentru România acum este să reușească să-și păstreze acasă creierele, intelectualii, și să soluționeze problema de demografie. Altfel, riscați să vă moară țara.

Rep. Credeți în Uniunea Europeană, în conceptul unionist, în general? Nu vi se pare că  multiculturalismul mult lăudat poate duce și la o pierdere a identității religioase și culturale?

P. Bruckner: Sigur că avem și acest pericol al pierderii identității, dar până la urmă acesta este pericolul generat de globalizare. Și americanii se simt amenințați că-și pierd identitatea, chiar dacă ei nu sunt parte din aceleași tip de structură unionistă. Nu putem ocoli acest pericol de pierdere a identității, pentru că există o din ce în ce mai mare proximitate între popoare. Cu cât suntem mai aproape cu atât simțim mai mult nevoia de a interfera. Este o coprezență permanentă care ne invadează. Dar eu cred în Uniunea Europeană, care s-a fondat tocmai pe principiul diversității dintre popoare. Pe de altă parte, admit că Europa a devenit cam obeză. Are prea mulți oameni, prea multe comunități. Poate că s-a extins prea repede, integrând toate țările post-comuniste, deși, sigur integrarea a fost pentru ele o promisiune, un soi de sprijin de dezvoltare, mai ales penru țările desprinse din blocul comunist. Dar cred că în viitor UE va evolua altfel.

Rep.  Și cum vedeți evoluția Uniunii Europene?

P. Bruckner: Dezvoltarea Uniunii Europene se va face de acum înainte în cercuri divergente. De altfel și în prezent observăm astfel de cercuri, cum e Zona Euro, zona Schengen…  Cred că acesta este viitorul Uniunii, o dezvoltare în cercuri divergente, fără a impune reguli unitare pentru toate țările care o compun. De altfel, am văzut ce s-a întâmplt cu Anglia care nu a dorit să fie aliniată complet, a dorit să iasă din Uniune, acum discută din nou de un referendum pentru a reveni în Uniune, nu e firesc ca țările să aibă astfel de incertitudini. Sunt de părere că deși s-a dezvoltat prea repede, devenind obeză, Europa are nevoie să rămână unită. Pentru țările europene este mai bine să fie parte din Uniune decât să fie singure. Pentru că Uniunea Euopeană nu înseamnă doar drepturi sporite pentru cetățeni sau un nivel de securitate mai mare, ci și bani foarte mulți care sprijină dezvoltarea.

Rep. În care tip de societate vă regăsiți? Care tip de societate corespunde fericirii în concepția dumneavoastră?

P. Bruckner: Cred că cel mai mult mă regăsesc în societatea franceză. Deși, e greu de spus sigur. Pentru că îmi fac plăcere și alte societăți străine, care se întâmplă să mă provoace, să mă stimuleze. Sigur, voi spune mereu că iubesc Franța, dar tot eu sunt cel care îi văd și defectele, iar acest lucru nu mă împiedică să fiu de multe ori foarte nervos pe ea.

Cine este Pascal Bruckner

Considerat un filosof al actualității, Pascal Bruckner s-a născut la Paris în 1948. A predat la universitatea californiană Saint Diego(1986–1995), iar din 1990 predă la Institutul de Studii politice din Paris (1990–1994). În prezent este colaborator al ziarului Le Monde. Romancierul și eseistul francez este extrem de cunoscut datorită romanelor sale Luni de fiere” (1981) – a fost adaptată pentru marele ecran de cunoscutul regizor Roman Polanski, ”Hoţii de frumuseţe” (1997) –  Premiul Renaudot, ”Căpcăunii anonimi” (1998) şi ”Iubirea faţă de aproapele” (2005).  Cartea “Fanatismul apocalipsei”, apărută în 2011,  reprezintă o critică la adresa ecologiei radicale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare