Închide

Partidul îi cere să plece din Parlament. Nici PSD nu-l vrea

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - oct. 31, 2017 3 1717

Deputatul de Cluj Adrian Dohotaru a anunțat  astăzi că demisionează din USR, pentru că el are o ideologie de stânga care n-ar rezona cu linia politică trasată de noua conducere a partidului: „Azi USR este un partid al cărui președinte renunță la federalismul ideologic care ne adusese împreună și proclamă pe față orientarea de dreapta a partidului. În acest context, cred că toți cei ca mine, care nu sunt de dreapta, nu își mai găsesc locul în USR. Sunt un om de stânga și toate demersurile și inițiativele mele politice din ultimul an, în care am fost deputat USR, au fost consonante cu viziunea mea politică”, a scris Dohotaru pe pagina sa de Facebook. La scurt timp a venit și reacția organizației USR Cluj: ”regretăm că pleci din partid, dar dacă pleci, pleacă și din Parlament”

Dohotaru nu e dorit în PSD.  USR îi cere să plece și din Parlament

Decizia lui Dohotaru de a demisiona din USR a fost interpretată ca o intenție a acestuia de a intra în PSD. Contactat de Actual de Cluj, liderul social democraților clujeni, Horia Nasra, a precizat că a avut discuții cu Dohotaru privind planurile lui politice, dar că nicio clipă nu s-a pus problema ca acesta să intre în PSD. „Noi ca partid aveam un anumit tip de organizare și mă îndoiesc că Adrian Dohotaru s-ar încadra. Sigur, am avut discuții cu el, pentru că am colaborat bine în mai multe proiecte, și știu că ideea lui ar fi să își construiască o platformă politică. I-am spus că putem să-l sprijinim cu consultanță, că suntem deschiși în continuare să mai colaborăm în diverse proiecte, dar în niciun caz nu înseamnă că vine în PSD. Nici nu s-a pus problema să vină”, a comentat Nasra. Dohotaru nu a putut fi contactat de Actual de Cluj însă organizația județeană a USR i-a transmis acestuia un mesaj ferm, tot prin intermediul Facebook:  „USR și-a propus de la bun început să contribuie la schimbarea clasei politice, iar toți cei care au candidat pe listele noastre și-au asumat acest obiectiv. Astfel considerăm că declararea demisiei din partid, iar nu și din Parlament, este o mișcare în profundă contradicție cu idealurile asumate de candidați. Sperăm ca Adrian Dohotaru să revină asupra deciziei de a părăsi USR, formațiunea politică care l-a propulsat în Parlament. În caz contrar, îi cerem să își respecte promisiunile față de colegi făcute la nominalizarea lui drept candidat al USR și să ia și decizia morală a demisiei din poziția de deputat al Parlamentului României. Pentru USR, promisiunile nu sunt simple cuvinte. Promisiunile reprezintă un contract care are ca scop reclădirea încrederii cetățenilor în cei pe care i-au votat să-i reprezinte”.

Dohotaru recunoaște că ar vrea o platformă politică

Fără să detalieze prea mult, Dohotaru a recunoscut că este interesat să activeze în cadrul unei platforme civico-politice: „Îmi doresc o platformă civico-politică în stare să concureze PSD, dar și celelalte partide, dinspre (centru)stânga, cu oameni de stânga, proaspăt implicați partinic. Realitatea în România e de stânga. Ne confruntăm cu inegalități flagrante, avem aproape jumătate din populație care trăiește în sărăcie și excluziune socială, aproape o treime din angajați pe salariu minim, investițiile în sănătate și educație sunt cele mai mici din UE.Totuși, problemele acestea nu sunt traduse în programe coerente ori în preocupările de zi cu zi ale oamenilor politici. Știu asta, sunt în Parlament, aud ce se discută să vă pot spune – suntem decuplați de țară”, a scris Dohotaru pe pagina sa de Facebook.

Comunicatul transmis de USR Cluj, mai jos

”Regretăm profund decizia intempestivă a colegului nostru Adrian Dohotaru de a părăsi USR prin invocarea unor incompatibilități doctrinare. Vocile tuturor, indiferent de orientare, sunt binevenite și chiar necesare într-o grupare politică precum USR, pentru a putea contribui la echilibrul și consensul fără de care modernizarea României nu poate demara.

Am fi vrut să putem continua împreună drumul deschis în decembrie 2016. În ciuda celor susținute de Adrian, USR rămâne o grupare incluzivă, deschisă tuturor orientărilor doctrinare, formată din oameni care respectă principiile care ne-au adus împreună: respectul pentru drepturile omului, onestitate, integritate, și dorința de a contribui la dezvoltarea și europenizarea României.

Adrian Dohotaru a contribuit în acest an cu multe idei care s-au transformat în proiecte USR, susținute de colegii din filială și din grupul parlamentar al USR. Aceste proiecte, bazate pe valorile noastre comune, vor continua să fie promovate și dezvoltate de către noi.

USR și-a propus de la bun început să contribuie la schimbarea clasei politice, iar toți cei care au candidat pe listele noastre și-au asumat acest obiectiv. Astfel considerăm că declararea demisiei din partid, iar nu și din Parlament, este o mișcare în profundă contradicție cu idealurile asumate de candidați.
Sperăm ca Adrian Dohotaru să revină asupra deciziei de a părăsi USR, formațiunea politică care l-a propulsat în Parlament.

În caz contrar, îi cerem să își respecte promisiunile față de colegi făcute la nominalizarea lui drept candidat al USR și să ia și decizia morală a demisiei din poziția de deputat al Parlamentului României. Pentru USR, promisiunile nu sunt simple cuvinte. Promisiunile reprezintă un contract care are ca scop reclădirea încrederii cetățenilor în cei pe care i-au votat să-i reprezinte”.

3 comentarii

  1. demisia din parlament!
    nu putea rabda 3 ani in usr? sa nu faca partidul de ras? primul tradator dupa congres. macar aia lu nicusor aveau meciul lor. asta doar a asteptat un pretext sa plece. vad ca nasra stia de mult ca pleaca. deci psd stia de mult ca dohotaru pleaca din usr. sa nu te prind prin prin piata la proteste anti psd ca iti rup picioarele

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare