Închide

Parlamentul European a aprobat crearea unui salariu minim european. Ce creștere ar urma să aducă unui angajat cu salariu minim din România

Economie by Actual de Cluj - sept. 14, 2022 0 127

Parlamentul European a aprobat miercuri crearea unui cadru de reglementare comun pentru salariul minim european, care să fie de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. Acest lucru ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei pentru un angajat din România cu salariul minim naţional. Legislația trebuie transpusă și în România în maximum doi ani.

Cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 abțineri, Parlamentul a adoptat miercuri o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE.

Legislația UE, convenită cu Consiliul în iunie, urmărește să amelioreze condițiile de viață și de muncă ale tuturor lucrătorilor din UE, precum și să promoveze progresul economic și social. În acest scop, ea stabilește cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute de legislația națională și/sau de acordurile colective și ameliorează accesul efectiv al lucrătorilor la protecția salariului minim, transmite Parlamentul European.

Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile, arată economedia.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu