Închide

Parc fotovoltaic pe o pășune de peste 130 de hectare din comuna Săvădisla, lângă autostrada A3. „Cred că trebuie să încurajăm astfel de investiții” – crede președintele CJ Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - aug. 01, 2022 0 2548

Proiectul urbanistic al unui parc fotovoltaic, aflat în faza studiului de oportunitate, a primit avizul comisiei de urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj și pe cel al arhitectului șef al județului. Viitorul parc va fi unul reversibil, de tip dual, cu panouri montate pe cadre metalice și cât mai puține construcții. Tot anul acesta, specialiștii din comisia de urbanism au acceptat un parc eolian pe un teren de peste 190 de hectare din zona Vlădeasa.

Parcul fotovoltaic va fi amenajat pe o suprafață de peste 136 de hectare, teren pășune din comuna Săvădisla, beneficiar fiind ASOCIAȚIA COMPOSESORATUL IUSURI VĂLIȘOARA. Planul Urbanistic Zonal pentru proiect (faza studiului de oportunitate) a fost discutat la ședința comisiei de urbanism a CJ Cluj din 28 iulie.

Proiectanții de la MADFORM CONCEP au explicat că este vorba despre un parc fotovoltaic de tip dual, cu panouri montate pe cadre metalice și cu limitarea la minim a construcțiilor și fundațiilor de beton pe teren. Acest parc urmează să fie edificat pe o pășune din localitatea Vălișoara, comuna Săvădisla, în zona Autostrăzii Transilvania.  Șeful de proiect este arhitectul Vicențiu Lăscuș.

„Parcul fotovoltaic este format din amplasarea panourilor fotovoltaice pe structuri metalice fără fundații din beton și echipamente precum convertoare, invertoare și transformatoare. Acestea din urma vor avea nevoie de fundatii din beton și vor fi incluse în calculul POT. De asemenea, pe langa echipamente, terenul va fi ocupat și cu un centru de comanda și mentenanță, format din container de comandă, container de odihnă, container de supraveghere, toaletă ecologică, garaj autovehicule de mentenanță și patrulare, depozit unelte și piese de schimb etc. Numarul de echipamente și dimensiunea construcțiilor din centrul de comandă și mentenanță se va stabili prin proiectul tehnic necesar obținerii Avizului Tehnic de Racordare (ATR). Așadar, suprafațele construite și desfășurate vor fi detaliate în faza de elaborare PUZ și Construire. De asemenea, înălțimea maximă va fi determinată în aceeași fază, în funcție de necesarul tehnic” au arătat proiectanții de la Madform Concept.

Potrivit studiilor, viitorul parc fotovoltaic va avea o putere instalată estimată de 130 –180 MW.

„În contextul anului 2022, un an caracterizat de inflație și criză în domeniul energiei, un astfel de proiect este de importanță vitală. Fiecare MW introdus în sistem, ajută la creșterea ofertei pe piața de energie, rezultând în reducerea prețului ofertat de piață. Proiectul propus este estimat la o putere nominală cuprinsă între 130 și 180 MW. În vederea înțelegerii potențialului dat de zonă și de investiția propusă, s-a efectuat un studiu concep tîn care s-a concluzionat faptul că un parc fotovoltaic cu o purere nominală de 130 MW va avea o producție totală estimată de energie electrică (cu o probabilitate de 50%) de aproximativ 159 GWh/an, în timp ce producția specific de energie electrică va fi de 1225 kWh/kWp/an, cu ajutorul a 200016 panouri. Valorile sunt raportate la zona studiată și estimând orele cu soare medii pe un an. Varianta finală va fi determinată de mularea parcului pe topografia existentă și de calculul dat de raportul producție vs. eficiență și de condițiile impuse prin avizul ATR”, au mai susținut proiectanții.

La discuțiile din comisie, singura recomandare a fost ca prin proiect să se configureze o zonă liberă spre drumul județean 107L pe care se face accesul la viitorul obiectiv, tocmai pentru a se putea asigura o fluență a circulației, mai ales că amplasamentul este situat  la intersecția dintre drumurile județene 107L și 103V, iar obiectivul este deservit de drumurile păstrate din perioada Organizării de Șantier a Autostrăzii A3.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, cel care conduce ședințele de urbanism, a apreciat că astfel de investiții ar trebui susținute peste tot în județ, mai ales că noile prevederi legate permit amenajarea de astfel de obiective și pe pășuni. „Cred că trebuie să încurajăm astfel de investiții și personal le susțin”, a arătat Tișe, arătând că energia verde este o resursă de viitor.

Proiectul a fost avizat de membrii comisiei și urmează să primească avizul arhitectului șef al județului.

Tot anul acesta, specialiștii din comisia de urbanism au avizat un parc eolian pe un teren de 195 de hectare care aparține comunei Săcuieu și care este situat în zona de munte Vlădeasa. Parcul va fi dezvoltat de Transilvania Wind, urmează să ocupe efectiv cu construcții doar 25 de hectare, va crea 20 de locuri de muncă și va angrena la construcție circa 500 de oameni. Investiția a fost declarată oportună și proiectanții de la Eco Maps urmează să revină cu Planul Urbanistic Zonal pentru viitoarea investiție. Potrivit proiectanților, viitorul parc eolian este proiectat să aibă o capacitate maximă de producție de 49,50MW, ceea ce ar reprezenta 3,22% din totalul producției eoliene actuale din România.

Vezi și: Clujul ar putea avea un parc eolian pe 195 de hectare, la Vlădeasa. Proiectul a fost avizat de urbaniștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean

Nici un comentariu

Scrie un comentariu