Închide

Clujul ar putea avea un parc eolian pe 195 de hectare, la Vlădeasa. Proiectul a fost avizat de urbaniștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 19, 2022 0 764

Un parc eolian urmează să se construiască în Cluj pe un teren de 195 de hectare care aparține comunei Săcuieu și care este situat în zona de munte Vlădeasa. Parcul va fi dezvoltat de Transilvania Wind, urmează să ocupe efectiv cu construcții doar 25 de hectare, va crea 20 de locuri de muncă și va angrena la construcție circa 500 de oameni. Investiția a fost declarată oportună și proiectanții de la Eco Maps urmează să revină cu Planul Urbanistic Zonal pentru viitoare investiție. Potrivit proiectanților, viitorul parc eolian este proiectat să aibă o capacitate maximă de producție de 49,50MW, ceea ce ar reprezenta 3,22% din totalul producție eoliene actuale din România.

Comisia de urbanism din cadrul Consiliului Județean a discutat proiectul parcului eolian (Plan Urbanistic Zonal – faza studiului de oportunitate) la ședința din 19 mai. Proiectanții de la Eco Maps au arătat că terenurile pe care urmează să fie creat acest parc, circa 195 de hectare, aparțin comunei Săcuieu dar și unor privați (pășune și fond forestier) și că investitorul privat (societatea Transilvania Wind) are acordurile necesare pentru a le folosi pentru investiție.

Parcul propriu-zis va ocupa doar 25 de hectare din suprafață totală și va fi compus din 9 turbine eoliene, 2 antene pentru măsurători pemanente pentru monitorizare parametrii meteorologici și energetici, o stație de transformare, drumuri de incintă, platforme. Viitorul parc eolian este proiectat să aibă o capacitate maximă de producție de 49,50MW ceea ce ar reprezenta 3,22% din totalul producție eoliene actuale din România. De investiție ar urma să beneficieze și comuna Săcuieu. Potrivit datelor prezentate de proiectanți, centrale eoliene au primit acordul Transelectrica în Cluj la Cuțca (Gherla) și în localitatea Tureni (comuna Mihai Viteazu).

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a semnalat, după ce proiectanții au prezentat câteva simulări cu viitoarea investiție, că drumurile de acces din zonă nu vor face față ca viitoarele instalații să fie aduse în zonă spre a fi montate. Potrivit proiectanților, drumurile urmează să fie amenajate pe cheltuiala beneficiarilor investiție. O altă observație s-a legat de felul în care viitorul parc eolian interferează cu proiectul anunțat recent de Consiliului Județean Cluj de a amenaja un domeniul schiabil în masivul Vlădeasa. Cei de la Eco Maps, dar și arhitectul șef al județului au explicat că cele două investiții nu interferează, mai ales că viitorul parc va ocupa doar o suprafață mică din teritoriul studiat și va avea zone consistente de protecție.

Specialiștii din comisie au recomandat atenție foarte mare la zonă și au cerut proiectanților măsuri suplimentare pentru ca fondul forestier să nu ajungă să fie defrișat, nici pe perioada șantierului, nici după darea în exploatare a investiției.

Proiectul a fost aprobat de comisia de urbanism, urmând ca proiectanții să revină cu Planul Urbanistic Zonal care va reglementa toate detaliile de aplasare a platformelor betonate care vor deservi parcul eolian și celelalte aspecte legate de lărgirea și amenajarea drumurilor de acces.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare