Închide

Cercetătorii în econonomie de la UBB Cluj: PIB-ul României a ajuns la 106,1% comparativ cu nivelul pre-pandemie

EconomieTop News by Actual de Cluj - mai 19, 2022 0 174

Datele publicate în urmă cu câteva zile de INS arată că România a avut o creștere economică de 5,2%, în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, procent care a depășit cu mult prognozele făcute de analiști. După „rezultatul surpriză” anunțat de Institutul Național de Statistică, calculele arată că PIB-ul României a ajuns la 106,1% comparativ cu nivelul pre-pandemie. Datele au fost sintetizate de echipa de cercetători a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor.

„Creșterea spectaculoasă a PIB-ului trimestrial de 5,2% în T1 2022 față de ultimul trimestrul al anului precedent vine ca o surpriză față de toate așteptările și previziunile specialiștilor, incluzând aici și previziunile echipei noastre de cercetare. Dat fiind faptul că, printre altele, a avut loc și o modificare a metodologiei, această cifră trebuie tratată totuși cu anumite rezerve. Sau cel puțin cu precauție. Deși procentul de 5,2% este greu de explicat în întregime, ceea ce se conturează este că economia României a fost destul de rezilientă în primul trimestru al anului curent, iar datele noastre de frecvență lunară arată și ele în această direcție”, menționează Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, citat de Economedia.

Economiștii subliniază că în momentul de față piața se confruntă cu foarte multe incertitudini – majoritatea cauzate de războiul declanșat de Rusia în țara vecină.

„Aceste incertitudini nu numai că îngreunează realizarea unor previziuni foarte precise, dar pot avea în continuare un efect negativ asupra PIB-ului chiar și în contextul acestei creșteri trimestriale de 5,2%”. „Cu siguranță avem în continuare în fața noastră un an dificil din punct de vedere economic, ceea ce se poate reflecta și în datele PIB ce vor fi publicate pentru următoarele trimestre din acest an”, mai menționează coordonatorul de proiect Romanian Economic Monitor.

Datele INS

Amintim, România a avut o creștere economică de 5,2%, în primele trei luni ale anului, față de trimestrul anterior, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, PIB a înregistrat o creștere cu 6,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.

INS a mai precizat și că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2022 cât și a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră, fiind înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în 8 aprilie. Mai multe precizări AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu