Închide

Parc fotovoltaic, inaugurat în incinta pieței Agro Transilvania din Dezmir/Investiția s-a realizat în cadrul unui parteneriat public-privat

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iun. 04, 2025 0 177

parc fotovoltaic radu ratiu, Greenvolt

Un nou parc fotovoltaic cu o capacitate de peste 550 kWp a fost pus în funcțiune la Agro Transilvania, societate a Consiliul Județean care administrează singura piață de angro a Clujului, în baza unui parteneriat public-privat cu o companie privată. Potrivit oficialilor Consiliului Județean (CJ) Cluj, prin intermediul noii instalații fotovoltaice se va reduce cu o treime consumul anual al pieței. Economiile calculate prin implementarea investiției sunt de circa 384.000 de euro, în zece ani de funcționare a respectivului parc, potrivit datelor furnizate de CJ Cluj.

 „Felicit echipa Agro Transilvania pentru reușita acestui parteneriat public privat, gândit să  genereze, în mod direct, economii însemnate la factura de energie. Banii astfel economisiți se vor regăsi atât în reducerea prețurilor pentru clienți cât și în  finanțarea altor investiții. De remarcat este și performanța acestei întreprinderi publice pe care o deținem și care, în 2008, la doar un an de la punerea în funcțiune, a obținut profit și care, tot de atunci, de peste 17 ani, reușește acest lucru în mod constant. E un exemplu clar că profitul poate fi obținut nu doar de societățile private ci și de întreprinderile publice”, a arătat vicepreședintele Consiliul Județean Cluj, Radu Rațiu.

Investiția verde din cadrul Pieței Agro Transilvania a fost realizată în baza unui Acord de Achiziție de Energie (PPA) încheiat cu compania Greenvolt Next, pe o durată de 10 ani. Este vorba despre o firmă internațională specializată în amenajarea de proiecte eoliene, solare şi de stocare a energiei, la scară largă.

„Acest model inovator permite Centrului Agro Transilvania să beneficieze de avantajele unui sistem fotovoltaic fără vreo investiție inițială și prin asigurarea unei producții de energie regenerabilă la un cost scăzut. Acest proiect va contribui, totodată, la reducerea amprentei de carbon a companiei cu aproximativ 142 tone CO₂/anual, echivalentul capacității de absorbție a peste 7.000 de arbori maturi. De asemenea, începând din anul 2035, întreaga instalație fotovoltaică va fi transferată în proprietatea Agro Transilvania”, a explicat oficialul.

Noua instalație fotovoltaică de la Agro Transilvania are o capacitate de vârf de 551,65 kWp și va genera aproximativ 613.000 kWh anual, ceea ce va asigura o sursă de energie ieftină și sustenabilă pe termen lung pentru Agro Transilvania. Conform estimărilor realizate de Consiliul Județean, în primii 10 ani de funcționare, Centrul Agro din Dezmir va realiza economii de aproximativ 384.000 de euro, iar în decurs de 25 de ani acestea vor atinge cca. 1,8 milioane de euro.

Contractele de tipul Acord de Achiziție de Energie (PPA) sunt destinate companiilor cu un consum ridicat de energie electrică (>500 MWh anual) şi care au obiective de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Acestea se încheie între aceste companii (cum este și Agro Transilvania) și un producător de energie. Cumpărătorul se angajează să utilizeze pe termen lung energia regenerabilă dintr-un parc fotovoltaic sau eolian (5-10 ani), la prețuri fixe negociate sau indexate.

„Clujul devine tot mai verde! Se tot discută despre acest deziderat, de aceea este cu atât mai important să fii direct parte la un pas în această direcție. Noul parc fotovoltaic de la Agro Transilvania, pe care l-am inaugurat astăzi, se alătură altor proiecte derulate de către Consiliul Județean în acest sens, cum ar fi parcurile și centralele fotovoltaice functionale deja la Compania noastră de Apă sau la parcurile industriale administrate de societatea Tetarom. Sunt pași pentru o zi de mâine mai curată, sunt lucruri de care beneficiem și noi dar și generațiile viitoare”, a mai precizat Radu Rațiu.

Potrivit datelor furnizare de CJ Cluj, există mai multe proiecte în  domeniul energiei regenerabile și valorificării energetice derulate de entitățile din subordine. Este vorba despre „construirea a șase parcuri fotovoltaice, cu o capacitate totală de 3,2 MWp în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă „Someș” dar și de  instalarea a două centrale fotovoltaice, cu o putere instalată de 135KWp, în Parcul Industrial Tetarom I.

De asemenea, se intenționează intermedierea, de către Tetarom, a vânzării de energie din surse regenerabile certificate cu garanții de origine, către rezidenții din parcurile industriale administrate de forul deliberativ județean clujean și s-au demarat investiții pentru valorificarea nămolului provenit din epurarea apelor uzate de la stațiile de epurare din județul Cluj, combustibilul solid astfel rezultat fiind refolosit pentru tratarea termică a unei noi tranșe de nămol.  „Unul dintre cele mai mari proiecte din domeniul producerii energiei verzi din surse regenerabile, inițiate de Consiliul Județean, este cel privind construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor din județul Cluj, care vizează atât rezolvarea problemei deșeurilor cât și acoperirea necesarului de consum al Consiliului Județean și al instituțiilor subordonate”, a arătat CJ Cluj.

 

Potrivit unui comunicat din 2024 al Greenvolt, România este a zecea ţară din planul de expansiune al grupului (Portugalia, Spania, Italia, Grecia, Franţa, Polonia, Irlanda, Marea Britanie, Germania) la nivel european pe acest segment al generării de energie verde în apropierea locului de consum.  Compania Greenvolt Next din cadrul grupului s-a angajat să instaleze 110MW de energie regenerabilă pe respectivul segment, cu investiții de 27 de milioane de euro și 100 de noi locuri de muncă crete în România. O altă companie din grup, Greenvolt Power  (axată pe proiecte eoliene, solare şi de stocare a energiei la scară largă) e prezentă în România din 2011 și a devenit un jucător important în piața de profil după ce a câștigat în Polonia șase proiecte de sisteme de stocare a energiei în baterii cu o capacitate 1,2GW.

parc fotovoltaic prin contract de achititie de energie PPA

sursă foto: CJ Cluj/Radu RAtiu/Facebook

radu ratiu agro transilvania

sursă foto: CJ Cluj/Radu RAtiu/Facebook

parc fotovoltaic prin contract de achititie de energie PPA

sursă foto: CJ Cluj/Radu RAtiu/Facebook

radu rațiu agro transilvania

sursă foto: CJ Cluj/Radu RAtiu/Facebook

parc fotovoltaic prin contract de achititie de energie PPA

sursa foto: CJ Cluj/Radu Ratiu/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu