Închide

Acordul de mediu pentru o hidrocentrală din județul Mureș, realizată în proporție de 90% în Parcul Călimani, anulat de Curtea de Apel Cluj/Ministrul Energiei: Investiția este de peste 1 miliard lei, sumă care va deveni un prejudiciu plătit din buzunarul românilor, dacă hidrocentrala nu va dată în folosință

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 04, 2025 0 150

Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea acordului de mediu pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa, a semnalat în 4 iunie Ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Proiectul este finalizat în proporţie de peste 90% şi în grafic să fie pus în funcţiune în noiembrie anul acesta, mai spune ministrul, potrivit unui anunț făcut pe rețelele de socializare.

„Astăzi, Curtea de Apel Cluj-Napoca a decis suspendarea acordului de mediu pentru Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa (județul Mureș), un proiect finalizat în proporţie de peste 90% şi în grafic să fie pus în funcţiune în noiembrie anul acesta. Ar fi fost, astfel, prima hidrocentrală finalizată după trei decenii, investiţie începută înainte de 1990. Deşi am câştigat pe fond anterior, astăzi am luat act cu regret de decizia instanţei de apel”, arată Sebastian Burduja într-o postare.

El precizează că este o decizie “temporară”, pentru că urmează judecarea privitoare la anularea acordului de mediu pentru hidrocentrala Răstoliţa, cu termen fixat pentru 24 iunie. „Rămânem încrezători că putem câştiga, ceea ce ar debloca — din nou — acest proiect strategic”, afirmă Burduja.

”În perioada 2019–2024, din cauza blocajelor generate prin litigii în serie de 2-3 asociaţii de mediu (între care Declic şi Bankwatch), Hidroelectrica a pierdut anual 317.140 MWh/an energie neprodusă. Valoarea totală a acestei pierderi se ridică la aproximativ 190 milioane euro pentru Hidroelectrica şi 253 milioane euro pentru statul român, care a trebuit să compenseze prin importuri scumpe de energie. În total, pierderea totalizează 443 milioane euro”, afirmă Burduja.

Potrivit ministrului, valoarea investiţiei în hidrocentrala Răstoliţa este de 1.451.915.000 lei, sumă care riscă să devină prejudiciu din buzunarele fiecărui român dacă proiectul nu este finalizat.

”Ce urmează? Pe 24 iunie 2025, se va judeca fondul cauzei, unde vom demonstra că acordul de mediu a fost emis legal, aşa cum am reuşit şi pe fond, în procesul câştigat anterior. Şi vom duce la bun sfârşit această investiţie strategică. Mesajul meu este clar: NU vom ceda în faţa acestor obstacole. E doar o chestiune de timp pierdut pentru toţi românii, din păcate. Lupta continuă — până la capăt. România are dreptul să-şi valorifice resursele pentru a asigura independenţa energetică şi prosperitatea cetăţenilor săi, fără să depindă de şantajul energetic din Est. Suntem pe baricade până la capăt, pentru fiecare român care merită un viitor mai sigur şi cu facturi mai mici”, a mai arătat Sebastian Burduja.

De ce s-a contestat proiectul hidrocentralei de la Răstolița

Activiștii de la Declic au semnalat că Peste 130 de hectare dintr-o arie naturală unică in țară ar fi devastate. Respectiva suprafață de teren se află în Parcul Național Călimani. Mai mult, în zonă se suprapun 7 alte arii naturale protejate.

”Dacă proiectul hidroelectric moștenit de la Nicolae Ceaușescu va fi dus mai departe, va fi defrișat și inundat unul dintre cele mai bine conservate arinișuri din Europa. Asta în condițiiile în care arinișul a fost declarat habitat protejat prioritar în UE. De asemenea, va dispărea într-o țeavă principalul râu din România în care se mai înmulțește lostrița.  În zona de dezvoltare durabilă  a parcului unde se află suprafața vizată, legea permite doar investiții ce respectă principiile de utilizare durabilă a resurselor naturale. O asemenea investiție ar trebui să asigure prevenirea oricăror efecte negative semnificative asupra biodiversitatii. Dar un proiect hidroenergetic care defrișează, betonează  și inundă arii protejate se află la opusul oricăror asemenea principii de dezvoltare durabilă. Aceste lucrări au un impact devastator și ireversibil asupra naturii”, arătau activiștii într-o petiție împotriva proiectului. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu