Închide

Parc cu luciu de apă propus în centrul Clujului. Clujenii sunt chemați la o dezbatere privind cel mai ambițios proiect pornit de Primărie în inima orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 13, 2020 1 5023

De proiectul de modernizare care vizează parcul I.L Caragiale și strada Octavian Petrovici se ocupă biroul de proiectare Asiza al arhitectului Vlad Rusu, cel care se ocupă de proiectul de pe Regele Ferdinand-Sextil Pușcariu, Emil Zola și Tipografiei dar și realizatorul proiectului Turnului – Selfie care presupune modernizarea Turnului Pompierilor aflat în șantier și a celui pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor.
Conceptul de amenajare va fi prezentat în 20 februarie în cadrul unei dezbateri publice programată în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) de la ora 18.00 la Casino-ul din Parcul Central.
Arhitectul Vlad Rusu spune că revitalizarea urbană propusă în parcul I.L. Cagiale va continua demersurile din proiectul pentru reamenajarea străzii Regele Ferdinand și a străzilor adiacente din centrul istoric al orașului, având ca principal scop creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal din centrul orașului.
„Prin proiectul Parcului I.L. Caragiale se propune reamenajarea integrală a suprafeței acestuia, cu identificarea, păstrarea și completarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există în prezent. Totodată se propune descoperirea canalului Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton. Prin descoperirea acestui al doilea curs de apă ca importanță în oraș, acesta devine parte integrantă a parcului. În consecință se propun amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, însoțite de amenajări peisagere specifice cursurilor de apă în orașe. La acestea se adaugă dotarea parcului cu instalații de iluminat și mobilier urban noi, selectate în acord cu conceptul general de amenajare”, a explicat Rusu pentru Actualdecluj.ro.
Arhitectul spune că proiectul mai are o miză importantă: punerea în valoare a traseului primei incinte medievale fortificate a orașului.
„Propunem prin proiect realizarea unor cercetări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. Prin documentarea arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atât atractivitatea turistică a parcului, cât și pentru a releva evoluția istorico-urbanistică a orașului”, a mai spus Rusu.
Cu ocazia dezbatetii publice din data de 20.02.2020, arhitectul va prezenta publicului concluziile studiilor de fundamentare ce au stat la baza conceptului general de amenajare a parcului.
„Monumentul Holocaustului rămâne în pozitia inițială și va fi pus mai bine în evidență prin noua compoziție de amenajare a parcului. Evident, dispare funcțiunea de skate park, fiind înlocuită cu cea de odihnă și repaos de scurtă durată, alături de alte evenimente culturale în aer liber de mici dimensiuni, ce pot avea loc datorită unui spațiu polifuncțional gândit prin noua amenajare”, a mai completat arhitectul.
Intenția Primăriei este de a atrage bani europeni pe următorul ciclu de finanațare al Uniunii Europene (2021-2027), spune Ovidiu Cîmpean, directorul din Primăriei care coordonează activitatea CIIC.
Dezbaterea din 20 februarie este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și 
simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’,  finanțat prin Programul 

Un comentariu

  1. Super, planse noi ! Sper sa faceti un muzeu cu ele ca aveti planse pentru: malurile Somesului, zona parcului etnografic, Cetatuie , parcul feroviarilor , parcul farmec , la terenuri . In teren: NIMIC ! zero .

Scrie un comentariu