Închide

Papa Francisc, mesaj de condoleanțe la înmormântarea episcopului Crihălmeanu

Actualitate by Actual de Cluj - ian. 16, 2021 0 278

Mii de persoane au participat, sâmbătă, la slujba de înmormântare a episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, iar unul dintre mesajele de condoleanţe a fost transmis de Papa Francisc.

„Am aflat cu durere vestea trecerii la Domnul a Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, episcop eparhial de Cluj-Gherla şi, înălţând rugăciuni fierbinţi către Dumnezeu, pentru a-i oferi acestui zelos păstor răsplata promisă slujitorilor săi fideli, doresc să-mi manifest apropierea spirituală şi mă unesc la doliul acestei biserici. Exprimându-mi sincere condoleanţe Preafericirii voastre, preoţilor, persoanelor consacrate şi credincioşilor Eparhiei de Cluj-Gherla, împart din inimă tuturor binecuvântarea apostolică”, se arată în mesajul Papei Francisc, citit la slujba de înmormântare de către unul dintre preoţii participanţi.

Mesajul a fost transmis cardinalului Lucian, care, la rândul său, a transmis un mesaj de condoleanţe.

La slujba de înmormântare a fost prezent şi mitropolitul ortodox de Cluj, Andrei Andreicuţ, relatează agenția de știri Agerpres.

Episcopul a decedat în 12 ianuarie, după-masa, cu o zi înainte să expire perioada de carantinare de două săptămâni, după ce fusese diagnosticat cu infecție cu coronavirusîn ultima zi din anul trecut, iar în 2 ianuarie a fost internat pentru o zi la spitalul municipal, ”Clujana”. Aici concluzia medicilor a fost că forma infecției e una ușoară, că nu necesită internare, și i-au recomandat episcopului un tratament medicamentos acasă. Crihălmeanu urma să rămână în izolare la domiciliu până în 13 ianuarie. ”Până în prezent, starea Preasfinției Sale este bună, iar cura medicamentoasă își face efectul”, preciza recent eparhia. Starea sa de sănătate s-a degradat brusc însă în 12 ianuarie. Acesta ”s-a stins subit din viață” la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca, unde se autoizolase”În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul”, a arătat purtătorul de cuvânt Daniel Avram.

Florentin Crihălmeanu avea 61 de ani.

Ceremonia de înmormântare a fost transmisă în direct de postul public de televiziune. Mai jos înregistrarea:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare