Închide

Panouri publicitare împotriva vaccinării la Cluj, ministrul Sănătății cere verificări

ActualitateTop News by Actual de Cluj - ian. 04, 2018 0 841

Panourile publicitare care promovează campaniile de informare pe teme de sănătate publică vor fi verificate de direcțiile de sănătate publică, după ce la Cluj și în alte câteva județe au apărut panouri publicitare împotriva vaccinării.

“În unele localități au fost postate, la sfârșitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice și să sancționeze, în conformitate cu competențele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică și care nu au avizul Ministerului Sănătății, așa cum prevede legea”, spune ministrul de resort Florian Bodog. „În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noștri. Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la rațiune și responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii și chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creștem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Și rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinați”.

Conform art 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, „campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii”. Amenzile ajung la 25.000 de lei.

Decizia vine după ce în urmă cu câteva zile și Raed Arafat s-a pronunțat vehement împotriva mesajului de pe aceste panouri. „Acest panou publicitar a apărut la Brașov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iași și Cluj. Înțeleg că este o campanie de “informare” sau mai bine zis DEZINFORMARE asupra faptului că vaccinurile „nu sunt sigure”.
Oare lipsa vaccinării este mai sigură? la cei care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure îi spun că lipsă vaccinării poate ucide chiar, sau cel puțin să lase copilul cu invaliditate pe viață”, a scris Arafat pe Facebook. „Uitați va la ce s-a întâmplat cu copiii afectați de rujeolă. Lipsă vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinați și a decesului unora dintre ei”.

Arafat susține că această campanie are o concepție „diabolică”: „se vrea să spună că oamenii au dreptul la informare și la liberă alegere, un aspect cu care sunt total deacord, se vrea să ne convingă că afișul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populației să citească prospectul și să între pe un site de informare…sau mai bine zis, cel puțin din punctul meu de vedere că medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citește este cel din primul punct și care afirmă că “ Vaccinurile NU sunt sigure”, o afirmație care nu are nici un fundament științific și care alcătuiește mesajul principal al campaniei”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu